A nők agráriumhoz kapcsolódó szerepvállalása

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 23.

A nők helyzete a vidéki térségekben címmel, tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium.

 

A nők szerepe a mezőgazdaságban
Magyarország is képviseltette magát a témában (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A családi gazdaság megerősítése

Az eseményen számos nyugat-balkáni ország képviseltette magát Franciaország, Németország, Ausztria és Magyarország mellett.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy Magyarországon a család férfi és női tagjait, a gyerekeket és nagyszülőket is magában foglaló családi gazdaságok megerősítésére került sor egy új törvényi szabályozás és a hozzá kapcsolódó adóreform révén.

Kifejtette, hogy új lehetőségeket nyit a nők agráriumhoz kapcsolódó szerepvállalásának erősödésében a mezőgazdasági munka hagyományos jellegének és nehézségének XXI. századi átalakulása, az automatizációt és digitalizációt jelentő új technológiák térnyerése, amit a magyar agrárpolitika egy jelentős beruházási programmal támogat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány külön programot indított a magyar falvak infrastruktúrájának, közszolgáltatásainak fejlesztése érdekében, ami az óvodák, orvosi rendelők fejlesztése vagy éppen az utak rendbe tétele révén jelentősen javítja a kistelepüléseken élők életkörülményeit, teszi vonzóbbá az ottani életet a fiatalok számára is.

 

A nők szerepe a mezőgazdaságban
A nők helyzete vidéken, a téma több generációt érint hazánkban is (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

Közös nyilatkozat a nők helyzetének javítása érdekében

Az esemény végén a résztvevő országok közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elkötelezettségüket fejezték ki a vidéki térségeik fejlesztése, a vidéki területeken élő nők helyzetének javítása mellett.

Az 59. Agra Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár Gornja Radgona-ban (AGRA) augusztus 21-26. között került megrendezésre.

Az AGRA vásárt Franciaországgal partnerségben rendezik meg, Ausztriából, Horvátországból, Olaszországból, Magyarországról, Németországból és Szerbiából érkező kiállítók részvételével. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat magyar standot üzemeltet számos hazai cég jelenlétével és 2021. augusztus 22-én magyar-szlovén üzleti fórumot szervez a vásárhoz kapcsolódóan.

 

A mezőgazdaság számos területén, illetve a kapcsolódó feldolgozásban, értékesítésben nagy szerepe van a nőknek (Videó: Horizont Média)

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény