fbpx

Elmentem a vásárba félpénzzel

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 16.

Egy borjúval indította gazdaságát id. Kalmár Ferenc több évtizeddel ezelőtt, mely most otthont adott a GARNOFARM innovációs csoport „Precíziós gazdálkodáshoz igazodó innovatív szerves tápanyag-utánpótlás megvalósítása” című rendezvénye első állomásának. A fülöpházi gazdaságot ma már fia vezeti, közel 100 szarvasmarha állománnyal rendelkeznek, és 100 hektáron gazdálkodnak.

 

Szántóföldi bemutató
Szántóföldi szemle a kísérleti parcellában (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az innovációs csoport célja:

Az agrárium és az erdőgazdálkodás fenntarthatóbbá tétele, és az ehhez kapcsolódó innovációs tevékenység megvalósítása – széles körű együttműködéssel – érdekében tevékenykedik a csoport.

Az elmélet és annak gyakorlati megvalósítása nem mehet külön folyamatként; egy egységben kell kezelni. Ezért vontunk be a konzorciumba gazdálkodókat, kutatóhelyet és szaktanácsadót– mondta Szolnoky Tamás, az Agrogeo Kft képviseletében.

A csoport tevékenysége 2019. augusztus 01-én indult konzorciumként.

 

A csoport tagjai:

  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE);
  • Kósa Ferenc László, szaktanácsadó;
  • Czakó Szabolcs János -;
  • Kalmár Ferenc -;
  • Sági Márk, mezőgazdasági termelő.

A konzorciumot vezeti az Agrogeo Kft.

 

Kukorica
Innopellettel kezelt kultúra (Fotó: Barna Ferenc)

 

Granulált és pelletált szerves trágya kijuttatása

A futó projekt a szántóföldi növénytermesztésben, vetéssel egymenetben, a szervestrágya-utánpótlás és növénytáplálásra kíván megoldást adni, amihez különböző granulált és pelletált szerves trágya és talajkondicionáló készítményeket vizsgálnak.

Fő szempont, hogy precíziós technológia segítségével, a vetéssel egyszerre kerüljön ki a szer a kultúrával, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést és a gazdálkodók költségét.

 

Pellet morzsa
Innopellet morzsa, mint tápanyag-utánpótlás (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az alap a mezőgazdasági biogáz trágya

A vizsgálat a pelletált biogáz trágyával indult. Ennek állagát több formában állították elő, hogy a különböző vetőgépekhez legyen megfelelő választék.

A terület telibeszórására megfelelő az Innopellet morzsa, mely hagyományos trágyaszóróval végrehajtható. Az irányított komposztálásnak és a magasabb szárazanyag tartalomnak köszönhetően könnyebb az anyag, mint a hagyományos szerves trágya, ezért célszerűbb jobb minőségű komposztszóró gépekkel végrehajtani ezt a műveletet, ezáltal szebb, egyenletesebb lesz a szóráskép.

A fajlagos költségek csökkentése, valamint a célzott, nagyobb arányban történő hasznosulás érdekében érdemes a precíziós technológia alkalmazásával, a vetéssel egymenetben, közvetlen a sor mellé kijuttatni a pelletált szerves trágya készítményt. Ehhez már, a műtrágyára szórására is alkalmas vetőgépet kell alkalmazni. A kijuttatás egyenletessége érdekében olyan eszközt kell választani, melynek az adagolófej-mérete állítható, kalibrálható. A cél átlagosan 300 kg/ha mennyiség kijuttatása közvetlen sor mellé.

 

Pellet granulátum
Innopellet granulátum, mint tápanyag-utánpótlás (Fotó: Barna Ferenc)

 

Szántóföldi szemle

A kísérleti táblákat Fülöpháza mellett, Kalmár Ferenc kukoricásában, illetve Kiskunfélegyháza külterületén, Czakó Szabolcs János birtokán tekinthették meg az érdeklődők 2021. július 13-án, az innovációs csoport által szervezett szemle keretében.

A jelenlegi időjárási viszonyok nem kedveztek a kukoricának, a növény furulyázik, szenved a csapadékhiánytól. Ettől függetlenül szemmel jól látható volt a kísérleti parcellán és a kontroll területen lévő kukoricában a különbség.

 

Kukorica
A kontroll terület (Fotó: Barna Ferenc)

 

A digitális, precíziós technológia

Mindkét területen, a folyamathoz tartozó, egy-egy precíziós technikát is megtekinthettek a rendezvény résztvevői. Fülöpházán a Kubota PP1450V vetőgép került bemutatásra, mely lehetővé teszi a pellet kijuttatását a vetéssel egyidőben.

Kiskunfélegyházán egy – szintén precíziós, egymenetben több funkciót ellátó – sorközművelő volt megtekinthető: az Omikron sorközművelő kultivátora folyékony műtrágyaszóró adapterrel. Ennek lényege, hogy – a kultúra által gyorsan hasznosítható – folyékony tápanyag-utánpótlás oldható meg vele a talajművelés során, közvetlen a sor mellett a talajba juttatja a biostimulátort, vagy a zöld növényzetre a lombtrágyát. Az aszályos időben így segíthetjük a növény vegetációját, a stresszhelyzeten való túljutását, ugyanis a folyékony forma miatt rögtön fel tudja szívni, és hasznosul a kijuttatott szer.

 

Az eseményről további képek tekinthetők meg az alábbi galériában (Horizont Média/Barna Ferenc):