fbpx

Rájuk szállt a Nébih: GMO-s mag volt a hazai szójában

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 23.

Nemcsak a vetőmag-előállítót kérik számon, hanem sajnos a vetőmagot felhasználó termelőket is kötelezték az abból sarjadó kultúra megsemmisítésére. Öröm az ürömben, hogy minden fél együttműködő volt az eljárás során.

 

szója

 

Vizsgálat, eljárás, megsemmisítés

A napokban GMO-szennyezettséget állapított meg két szójavetőmag-tételből származó mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálata. A pozitív eredmény alapján a hatóság eljárást kezdeményezett a vetőmag előállítójával szemben. A beavatkozás kínosan érinti a vetőmagot felhasználó termelőket is: az elvetett magból kelő növényi állományt meg kell semmisíteniük.

 

Ki kell tárcsázni

A Nébih vizsgálata megállapította, hogy a GMO-szennyezett vetőmagtételeket Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben, mintegy 400 hektáron vetették el. A hatóság szakemberei elrendelték a növényállomány zárolását, majd annak betakarítás előtti megsemmisítését. Emellett kötelezték a termelőket – a szennyezés továbbterjedésének megakadályozása érdekében – a növényi kultúra kitárcsázására. A hatósági eljárás során mind a vetőmag-előállító, mind a GMO-val szennyezett vetőmagot elvető mezőgazdasági termelők együttműködőek voltak.