fbpx

Óriási búzatermés a briteknél

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 05.

Visszatértek a korábbi magas termésszintekhez a britek, 50 százalékkal ugrott a búza idei mennyisége a tavalyi eredményhez képest.

 

aratás
Ismét jól sikerült a búza (forrás: Horizont Média)

 

Nem volt rossz az időjárás

A szigetországban is hideg és száraz volt az április, amit hűvös és nedves május követett. Júniusban és júliusban meleg volt az időjárás, ekkor már erős záporok is öntözték a földeket. A tenyészidőszak összességében alacsony volt a gyom-, kártevő- és kórokozónyomás, így nemcsak bőséges, de jó minőségű is lett a termés.

 

Búza

Az Egyesült Királyság búzatermése az előrejelzések szerint idén eléri a 15 millió tonnát. Ha becslés igaznak bizonyul, akkor ez több mint 5,3 millió tonnás (bő 50 százalékos) többletet jelent a 2020-as év terméséhez képest. Mielőtt hanyatt esnénk a számoktól: 2019-ben még a mostaninál is több kenyérgabonát termeltek, 15,6 millió tonnát, azaz a tavalyi év eredménye volt elképesztően gyenge. A jelenlegi számok alapján most 850 ezer tonna búza exportjára nyílik lehetősége az országnak.

 

Árpa

Az árpatermés végső számait akkor tudjuk meg, amikor a tavaszi árpa is lekerül a földekről. Ezt az Egyesült Királyságban egészen áprilisig vetik, így a teljes termés még messze nincs betakarítva. A jelentések szerint jó állapotban vannak az állományok, így az előzetes becslések 7,2 millió tonna terméssel számolnak. Az árpa igen fontos exportcikk az ország életében, aratás után 1,1 millió tonna termény indulhat el a kikötőkből. Ez 200 ezer tonnával lenne kevesebb a tavalyi mennyiségnél.

 

Kapcsolódó cikkünk: Tovább szűkül az uniós kereskedelem a britekkel.