fbpx

Ezrével fognak eltűnni a fóliázós őstermelők

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 16.

2020-ban az agrárcenzus során a takarás alatti vetésterületekről is gyűjtöttek részletes információkat a statisztikusok. Úgy tűnt, mindössze 28 gazdaság van az országban, amelyik hosszú távon is biztosan életképes marad. Ehhez képest több mint 9200 gazdaság foglalkozik most fedett zöldségtermesztéssel.

 

fóliasátor
Sokan dolgoznak egy hektárnál kisebb felülettel (fotó: Horizont Média)

 

Csekély terület

A KSH szerint idén 2132 hektárra becsülhető a takarás alatti termesztés területe. A termesztőberendezések 44 százaléka Csongrád-Csanád megyében található, és minden negyedik hektáron paprika terem. A zárt felületek kétharmadán csak a Nap sugarai melegítik a légteret. Az üvegházak bő 280 hektárt fednek az országban, ezek 77 százalékban termálvízzel fűtött, többségében korszerűnek mondott szerkezetek.

 

Sok az őstermelő

Zárt termesztőberendezéssel mintegy 9200 gazdaság dolgozik az országban, de 4 hektárnál nagyobb felülettel csak 28 üzem rendelkezik. Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke két év fél éve úgy nyilatkozott, hogy a következő egy évtizedben fóliás berendezéseknél 5-10, a termálvízre alapozott üvegházi termesztésnél pedig 3-5 hektárra fog nőni a gazdaságos üzemméret alsó határa. (Amennyiben nincs más kiegészítő tevékenység…)

 

Pozitív változások

Azóta a kertészetben intenzív technológiai fejlesztések indultak. Idén a Magyar Paprika Napján Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes arról beszélt, hogy a pályázatok segítségével több mint 6000 hektár korszerű ültetvény (zöldség, gyümölcs, szőlő) valósul meg, 450 ezer m3 hűtött tárolókapacitás, valamint 146 hektár új hajtatófelület létesül.

A korszerűbb berendezésekkel inputanyagot és élőmunkát is meg lehet takarítani, ami növeli a termelés hatékonyságát. Ledó Ferenc 2019-ben még nem láthatta azt sem, hogy mit művel az árakkal a Covid, és hogy a járványnak hosszabb távon is megmaradhat az élelmiszer-felértékelő hatása, különösen a zöldség-gyümölcs termesztésben. Egyelőre úgy tűnik, a vártánál kisebb területről nagyobb érték takarítható be, ami csökkenti a gazdaságos méret alsó határát.