fbpx

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy barack

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 19.

Gönc nevéhez a szőlő és gyümölcstermesztés több évszázadra nyúló hagyománya, a gönci kajszibarack, és a belőle készült zamatos pálinka is fűződik. A gönci kajszibarack már 2013-ban bekerült a Nemzeti Értéktárba, csakúgy, mint a belőle készített uniós oltalmat kapott barackpálinka.

 

Mezőgazdaság, barack
Háromnapos programsorozat a Gönci Barack Ünnepen (Fotó: Pixabay)

 

Agrárminisztérium célkitűzése – egyre több uniós oltalom alatt álló termék legyen

„Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepeljük ma, valamint tiszteletünket fejezzük ki az elődök példaértékű szorgalma előtt” – mondta Dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Gönci Barack Ünnepen és konferencián.

Kiemelte, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségeknek el kell érniük, hogy egyre több termékük kapcsán élvezhessék az uniós oltalommal járó előnyöket.

 

Hazánkban jelenleg 5600 hektár területen folyik kajszibarack termesztés

Gönchöz kötődik az országos termőterület 16 százaléka. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy vigyázni és őrizni kell a gönci barack szellemi értékét.

Vinter István polgármester azt mondta, hogy a városvezetés nagy álma vált valóra a ma átadásra került Gönci Közösségi Tér és Pálinka Terasz megnyitásával. A 457 millió forintból megvalósult, 200 fő befogadására alkalmas épület teljesen átformálta a városközpont arculatát. Arról is szólt, hogy az első alkalommal megrendezett Gönci Barack Ünneppel szeretnének hagyományt teremteni.

Ez az év nem a kajszibarack éve sem hazánkban, sem Európában, de ettől függetlenül hangsúlyt kell fektetni értékeinkre, melyekkel dolgozhatunk, és jövőnket alakíthatjuk.

 

Mezőgazdaság, barack
A magyarországi baracktermelés éves alakulása (Infografika: MTI)

 

Az idei Gönci Barack Ünnep

A Pálinkamustrán 65 beküldött pálinkából 37-et díjaztak, majd felvágták a gönci óriás barackos süteményt is. Az érdeklődőknek szombaton „Főzd meg saját baracklekvárod” címmel rendeznek versenyt.

A kísérőprogramok között szerepel többek között a Gönci Barackos Ízek utcájának kínálata, kézműves vásár, népi játszóház, gyerekprogramok és állatsimogató.

 

 

Forrás: AM Sajtó