fbpx

Ha növényt hoznánk a nyaralásról, kell majd a számlája is

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 09.

Ültetésre szánt növények esetén szigorúan ellenőrzik, hogy honnan származik, nem rejthet-e egy zárlati károsítót. Ha uniós tagállamból érkezik az adott példány, akkor elég lehet egy számla is ennek bizonyítására, egyébként növényegészségügyi bizonyítványra (növényútlevélre) van szükség.

 

leander
Hozna belőle? Minimum a számlájára szüksége lesz (forrás: izraeliutak.hu)

 

Komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon vagy akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növények és termések, amelyek hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal. A külföldi utazások megnövekedett száma – különösen a nyári szezonban – fokozza a kockázatot, hiszen egyetlen növényi hajtás vagy termés is potenciális veszélyforrás lehet – int a Nébih. Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta szélesebb körben korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból.

 

Behozatali kategóriák

A növényegészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek és egyéb anyagok köre három csoportra osztható: behozni tilos, növényegészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes. Ennek értelmében, bizonyos magas kockázatú növényeket tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból. Ilyen például a burgonya, a szőlőoltvány, a leveles citrom, számos ültetésre szánt fás szárú növény. A teljes listát a 2019/2072/EU rendelet VI. melléklete és a 2018/2019/EU rendelet tartalmazza. A legtöbb növény előzetes növényegészségügyi vizsgálatot követően a származási ország illetékes hatósága által kiállított növényegészségügyi bizonyítvánnyal behozható. Ez a dokumentum igazolja, hogy a növények mentes az uniós zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól.

 

A bizonyítvány-köteles áruk közé tartozik

  • minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, növényi hajtások),
  • gyümölcsök és zöldségfélék (pl. nektarin, mangó, alma, paradicsom, cukkini),
  • számos növényi termék (pl. virágcsokor, friss fűszernövény).

 

Nem kell növényegészségügyi bizonyítvány

  • az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése,
  • a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá
  • a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az Európai Unióhoz tartozó külső területek (pl. Kanári-szigetek) ez esetben kivételt képeznek, az innen érkező növényekre nem vonatkozik a mentesség. Néhány bizonyítvány-köteles áru bármely határállomáson behozható, azonban a növények többsége kizárólag egy növényegészségügyi határállomáson keresztül érkezhet, saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is. Ha az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az visszautasításra vagy elkobzásra kerül.

 

„Kis” mennyiség

A személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék kis mennyiségben (5 kg alatt, ill. 1 darab) történő behozatalához nem szükséges növényegészségügyi bizonyítvány. Ez az engedmény kizárólag tapadó talajjal nem szennyezett termések és fogyasztható növényi részek esetében érvényes. Az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén visszavonásig érvényes. A kis mennyiség nem alkalmazható azon növények esetében, amelyeket nem friss fogyasztásra szánnak (pl. ültetésre szánt növények, vágott virágok).

 

EU-ból származó növények

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban, ha harmadik országon keresztül történik a hazautazás, akkor valamilyen hiteles dokumentummal (pl. számla, blokk, növényútlevél) szükséges igazolni a növény származását. Jó példa erre egy görögországi nyaralás, melynek során egy cserepes leandert szeretnénk hazavinni, és utunk Szerbián keresztül vezet Magyarországra. Ez esetben fontos, hogy be tudjuk mutatni a behozni szándékozott növény származását igazoló számlát.