fbpx

Vége az NHP-nek, jön a még olcsóbb hitel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 14.

Az NHP Hajrá jól betöltötte a szerepét, de csak egy átmeneti időszakra tervezte a kormány. A kivezetése miatti kockázatok kezelésére július 1-jén indul a Széchenyi-kártya Újraindítási Program – írja a Világgazdaság. Ez a korábbinál is kedvezőbb kamatokkal kecsegtet.

 

teheneszet toronysilo
Száz millióig 0,1%-os a kamat, ha két évben belül fizet az adós (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A kkv-k legfontosabb hitelforrása

 

A Magyar Nemzeti Bank először 2013 áprilisában hirdette meg a Növekedési Hitelprogramot (NHP) azzal a céllal, hogy kezelje a vállalati szektorban jelentkező hitelpiaci zavarokat. Az első három szakaszt, valamint az NHP Fix konstrukciót követően a jegybank a koronavírus-válság miatt 2020 áprilisában elindította az NHP Hajrá!-t. Ennek keretében idén június elejéig több mint 38 ezer vállalkozás 2600 milliárd forint értékben kötött szerződést. A megkötött szerződések 56 százaléka forgóeszközhitel volt, 33 százaléka beruházási hitel vagy lízing, 11 százaléka pedig hitelkiváltás. A beruházási hiteleknél 9,9 év, a forgóeszközhiteleknél 2,5 év volt az átlagos futamidő.

A vállalkozási hitelállomány 9,4 százalékos ütemben növekedett 2020-ban, a kkv-hitelek esetében azonban jóval magasabb, 13,2 százalékos dinamikát láthattunk. A koronavírus megjelenése óta a magyar céges hitelállomány csaknem 10 százalékkal nőtt, ami meghaladja az EU átlagát. Az NHP kulcsszerepét mutatja az is, hogy 2020 utolsó negyedévében a teljes vállalati hitelkibocsátás csaknem 58 százalékát, míg a kis- és középvállalkozások (kkv) számára nyújtott hitelek nagyjából 90 százalékát az NHP Hajrá! hitelek tették ki. Most viszont elfogyott a rá szánt 3000 milliárd forintos keretösszeg. (Itt írtunk róla, hogy lesz rá az igény 2021 elején.)

 

Széchenyi-kártya Újraindítási Program

Egy kkv ma a piacról 2,5 százalék helyett öt évre 6-7 százalékos, tíz évre pedig 7-8 százalékos kamattal tudna hitelt felvenni. A kamatemelkedés mellett az elérhető futamidő is rövidülne. A gazdaság újraindításának időszakában ez kockázatot jelenthet, ezért jön létre a KAVOSZ Zrt. által koordinált Széchenyi-kártya Újraindítási Program, amelyek hiteltermékei 2021. július 1-től lesznek elérhetőek.

A vállalkozások számára 100 millió forintig kétéves futamidővel, legfeljebb 0,1 százalékos fix kamattal lesz elérhető a folyószámlahitel. Igényelhető likviditási hitel 250 millió forintig hároméves futamidővel, legfeljebb 0,2 százalékos fix kamattal, valamint beruházási hitel 1 milliárd forintig tízéves futamidővel, legfeljebb 0,5 százalékos fix kamattal. A termékpalettát ezenfelül lízingkonstrukció, az uniós pályázatokhoz szükséges önerőhitel, valamint turisztikai kártya is gazdagítja. Az új konstrukciókhoz a kormány jelentős kamattámogatást nyújt annak érdekében, hogy a gazdaság újraindításának időszakában a Széchenyi-hitelkamatok 0,5 százaléknál alacsonyabbak legyenek. (Az NHP Hajrá!-t 2,5 százalékos kamattal 3-20 évre lehetett felvenni 1 milliótól 20 milliárd forintig terjedő összegben.) A program forrásában nincs felső korlát, az igény a becslések szerint akár 2000 milliárd forint is lehet.