fbpx

Bayer-megoldások kukoricában és kalászosokban, májusban

Írta: Szerkesztőség - 2010 május 10.

Pünkösd havában szinte minden kultúra növényvédelmében nagyüzem zajlik; ilyenkor lehet és kell a legtöbbet tenni a kártevők és kórokozók ellen. A felkészülés azonban már hetekkel, hónapokkal előtte elkezdődött a szakmai ismeretek felfrissítésével, a szóba jöhető eszközök és lehetőségek számbavételével.

 

Hogy jó termést és jó minőségben arassunk!

A kalászosok állománybetegségei elleni védekezéshez a Bayer több gombaölő szerrel is rendelkezik – hallhattuk Fekete Zoltántól. Közülük egyik legismertebb a tebukonazol+triadi-menol+spiroxamin összetételű Falcon, amely a három hatóanyagnak köszönhetően igen széles hatásspektrumú, így a kalászosok valamennyi gombabetegsége ellen védelmet nyújt. Összetétele, hatása, „képességei” alapján felhasználásában és adagolásában rugalmas megoldásokra ad lehetőséget. Korai lombvédelem esetén (pl. lisztharmat, rozsdabetegség) 0,4-0,5 liter/ha, levélfoltosságok (pl. szeptóriás és pirenofórás betegség) ellen 0,6 l/ha (osztott kezelés, tehát kétszeri permetezés esetén 0,4+0,4 liter) a javasolt dózis, míg kalászfuzáriózis ellen 0,8 l/ ha adagban kell kijuttatni. A szer a Bayer termékeivel (pl. Sekator OD és Huszár OD gyomirtó szer vagy a De-cis Mega rovarölő szer) jól keverhető, velük együttesen is kipermetezhető. Adjuvánsokkal való kombinálása nem javasolt.

A Nativo gombaölő szer két hatóanyagot (tebukonazolt és trifloxistro-bint, tehát egy triazol és egy strobilurin típusú komponenst) tartalmaz, és az őszi búza, valamint az őszi és tavaszi árpa valamennyi állománybetegsége ellen felhasználható, 1 liter/ha adagban. A széles hatásspektrum ellenére – amint az előadásban elhangzott – a gyártó főként levélfungicidként ajánlja ezt a készítményt, különösen akkor, ha egynél több védekezési alkalomra van lehetőség. A strobilurin kombinációk közül csak a Nativo rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy a búza alsó levelein szinte észrevétlenül felszaporodó, majd onnan felfelé terjedő fuzáriumos fertőzés ellen is jó hatékonyságú. Ez különösen a kukorica elővetemény után vetett kalászosok esetében nagy előny, hiszen a fertőzés a kukorica elővetemény tarlómaradványaiból indul ki. A Mero adalékanyag 0,5 l/ha dózisban való hozzáadása gyorsíthatja a felvételét, és szükség esetén Sekator+Mero tankkeverékben (vegyszeres gyomirtás) is kijuttatható.

A kalászos betegségek elleni fungi-cidek éllovasa a Bayer-termékek közül a Prosaro, amely tebukonazolt és pro-tiokonazolt tartalmaz. Erre a készítményre is jellemző, hogy a kalászosok valamennyi állománybetegsége ellen hatásos, de a fuzáriumos betegségek ellen kiemelkedő. A két hatóanyag nemcsak kiegészíti, hanem erősíti is egymás hatását. Emellett a protiokonazol élettani hatásainak köszönhetően a Prosarónak minőségjavító és termésfokozó hatása is van. Bár minden triazol a gombák szterolbioszintézisét gátolja, fizikokémiai tulajdonságaikban és biológiai hatásukban mégis adódnak különbözőségek. Az egyes hatóanyagoknak ez az egyedisége eltérő hatásspektrumban és eltérő hatástartamban nyilvánul meg. Így van ez a Prosaro esetében is. A tebukonazol tulajdonságaiból eredő erős kuratív hatás és a protiokonazol javára írható hosszabb preventív hatás együttesen magyarázza a szer előnyét: a széles hatásspektrumot, a hosszú hatástartamot és a fuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyságot. A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető, a kora tavaszi szártőbetegségek elleni védekezéstől a virágzáskori kezelésig, 0,75-1,0 liter/ha dózisban, a fertőzési és egyéb körülményektől függően. A kijuttatott adag elsősorban a védekezés céljától függ. Levélbetegségek (lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság) ellen az esetek nagy részében 0,75-0,8 l/ha megfelelő hatékonyságot nyújt.

A Prosaro kiemelt alkalmazási területe a kalászfuzáriózis elleni célzott védekezés. Itt az adag megválasztásánál a fuzárium fertőzésveszély ismert agronómiai tényezőit (pl. kukorica elő-vetemény, szántásos vagy forgatás nélküli talajművelés, a kijuttatás műszaki színvonala) vegyük figyelembe! Nagy fertőzési nyomás esetén az 1 l/ha dózis ajánlott.

Ismeretes, hogy az állománypermetezések száma az időjárástól, a termesztés színvonalától, intenzitásától és a termelő anyagi helyzetétől függ. Az előadó ezért arra is kitért, hogy ezek függvényében mikor, hányszor és hogyan alkalmazzuk célszerűen az ismertetett gombaölő szereket. Magyarországon átlagos évjáratban két gombaölő szeres védekezés szükséges a búza megfelelő egészségi állapotának biztonságos fenntartásához. Azokban az üzemekben, ahol ennek ellenére csak egy kezelést terveznek, azt a zászlós levél kiterülése-kalász-hányás kezdetére célszerű időzíteni, az említett szerek valamelyikével. Ahol két védekezés is megvalósítható, ott szokásos, átlagos technológia mellett az első kezelésekhez javasolt a Falcon vagy – intenzívebb termesztési szinten – a Nativo alkalmazása. A Prosaro bevetését elsősorban a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre javasolta. Ez a kezelés természetesen a még jelentkező levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is a tenyészidő végéig nyújt védelmet.

Fekete Zoltán mindezek mellett felhívta a figyelmet az alkalmazástechnika (permetlémennyiség, szórófejek típusa és műszaki állapota, stb.) fontosságára; az ezen a téren fennálló esetleges hibák, hiányosságok, mulasztások miatt a legkiválóbb fungicidek hatása sem érvényesülhet kellően.

(P.G.)