fbpx

Vedd fel a harcot a parlagfű ellen!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 július 02.

A parlagfű pollenje a nyálkahártyát irritálja, erősen allergén hatású, de a mezőgazdasági termelőknek is fontos védekezniük ellene, mivel a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni.

 

Mezőgazdaság, parlagfű

 

Parlagfű Bejelentő Rendszer

A lakosság és a hatóság munkáját a Nébih által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer is évek óta segíti. A rendszer segítségével gyorsabban eljutnak a lakossági bejelentések az intézkedő hatóságokhoz, lerövidül az intézkedés időintervalluma, emiatt gyorsabb irtás következik be a területen.

 

Mezőgazdaság, parlagfű
Fontos a parlagfű elleni védekezés (Fotó: Nébih)

 

Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egynyári, magról kelő, melegigényes gyomnövény

Fejlődése megindulásához, csírázásához tavasszal a talaj hőmérsékletének tartósan 6ºC fölé kell emelkednie. Az őszi fagy hatására elpusztul, csak a magjai élik túl a téli hideg időjárást, hogy tavasszal ismét tömegesen csírázzanak. A parlagfű fő csírázási időszaka április és május hónapban van. Május végétől intenzív növekedési szakasz kezdődik. A parlagfű virágzása hazánkban többnyire július 10-e után kezdődik. Tömeges virágzása augusztus és szeptember hónapban van. A termős virágok beporzását a szél végzi.

A parlagfüvet irtani kell közegészségügyi szempontból, a pollenterhelés mérséklése érdekében és a mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a rendszeres kaszálás, a termelésbe vont területeken pedig a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a legcélravezetőbb.

 

Mezőgazdaság, parlagfű
A parlagfüvet irtani kell közegészségügyi szempontból, és a mezőgazdasági kártételének
terméscsökkentése érdekében (Fotó: Nébih)

 

Jogszabályi kötelezettség

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani”.

A törvényi előírás miatt fontos a virágbimbós növény felismerése, akadályozzuk meg, hogy eddig a fejlettségig eljusson a parlagfű!

A Nébih továbbra is számít a lakosság közreműködésére a parlagfű elleni harcban. Tevékenyen részt vehet a pollenkoncentráció csökkentésében azzal, ha a környezetében található parlagfüvet kiirtja. Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva.

 

Mezőgazdaság, parlagfű
A jogszabály kötelez, aki annak nem tesz eleget, számoljon hatósági fellépéssel (Fotó: Nébih)

 

Intenzív kommunikációs kampány a parlagfű elleni össztársadalmi fellépés érdekében

A projekten túl a Nébih a hatósági tevékenység koordinálásával is nyomatékot kíván adni a védekezési kötelezettség teljesítésének. Alapvetően a földhasználó feladata a parlagfű-mentesítés: mindenki felelős a használatában álló földterületért, legyen az néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld!

A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszerének az idei évtől mobiltelefonokra kifejlesztett mobilapplikációs változata is elkészül, ami még könnyebbé teszi a parlagfüves területek bejelentését.

Bővebb információk találhatók a Nébih tematikus weboldalán.