fbpx

Bőségre váltanak a jelentések a globális gabonabecslésekben

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 15.

Mind az USA, mind az EU szakértői aktív piacokat, jó árakat és nagyobb terméseket várnak.

 

A kevesebb is több

Bár az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) most kissé lefelé módosította a 2021/22-es búzatermére vonatkozó előrejelzését, a várható mennyiség továbbra is rekordértékű. Az USDA tegnap közzétett jelentése szerint a jelenlegi piaci szezonban a globális búza mennyisége meghaladja majd a 792 millió tonnát. Ez ugyan 2 millióval kevesebb a korábban vártnál, de az előző évi szintet csaknem 17 millió tonnával haladja meg, ami több mint 2 százalékos növekedés. A washingtoni szakértők bő 4 millió tonnával csökkentették a saját országuk búzatermésére vonatkozó előrejelzésüket – döntően az északi termőterületek szárazsága miatt. Ugyancsak csökkent az orosz tavaszibúza-termelésre vonatkozó előrejelzés, félmillió tonnával, ami így csak 21 millió tonna lesz. Ennek oka szintén a klímaválság: Oroszország középső részén a növények hőtől és szárazságtól szenvedtek, akárcsak Kazahsztánban, ahol a búzatermelés előrejelzése ugyancsak csökkent, 1 millió tonnával. Az USDA ugyanakkor derűlátóbb Ausztrália 2021/22-es búzatermelésével kapcsolatban: 28,5 millió tonnát várnak, ami 1,5 millióval több a vártnál, nem csoda, hiszen bőséges esőket kaptak a táblák.

 

gabona
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Repül a repce is

Az USDA elemzői az EU-27 idei búzatermését kicsivel több mint 138 millió tonnára lőtték be, ami a kedvező időjárás miatt 700 ezer tonnával több, mint a szezon elején várt mérték. És sokkal több, mint a tavalyi, amikor a 126 milliót sem érte el a búzatermés.

Európában egyébként továbbra is nagy a derűlátás a repcepiacokon. A hozamvárakozások 17-17,6 millió tonnára rúgnak. A Matif új csúcsot vár a kereskedésben, az elemzők szerint részben a kanadai aszály okozta hozamveszteség miatt. Az USDA a globális repceszükségletet bő 74 millió tonnára becsüli, ami szerény mértékben, de több, mint a tavalyi. Közben az EU olaj- és fehérjenövényekért felelős szervezete (UFOP) arról számolt be, hogy az EU-28 külső forrásokból eredő repceimportja új rekordot ért el 2020/21-ben. A 6,5 millió tonnás behozatal 5 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. A repce fő szállítójaként Ukrajna észrevehetően elvesztette jelentőségét a szerény terméseredmények miatt.