fbpx

Búza: tovább esett az ár; van vészforgatókönyve?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 15.

Versengve ígérnek egymás alá a világ nagy búzaexportőrei. Baljósak a kilátások az aratáskori árakkal kapcsolatban. A magyar helyzet speciális nehézségét Ukrajna közelsége adja. Fel kell készülni a vésztárolásra?

búza raktárban
Mennyi gabona van még a raktárban? (forrás: beprepared.com)

Csak az USA nem tudott beszállni az árversenybe

Március eleje óta tovább esett a búza világpiaci ára, kivéve az Egyesült Államokat, mivel általában véve csökkent a kereslet iránta, és a kedélyek is megnyugodtak a gabonafolyosó-egyezmény meghosszabbításával. Április elején az orosz búza ára fölényesen verte az összes riválisáét, 275 dollár volt (FOB), amit az uniós áru követett 285 dollárral. Ausztrália 329, Kanada 344, Argentína 346 dollárért rakott hajóra egy tonna búzát az USDA adatai szerint. A világ legdrágább őrölnivalóját az USA adta: 386 dollárt kért érte hó elején. Ez bő 110 dolláros hátrány az orosz start oldali árakhoz képest.

Az USDA kiemeli, hogy Kína az új aratásig összesen 12 millió tonna búzát importálhat, ez a legmagasabb érték lenne 1995/96 óta. Eddig nagyjából a becsült mennyiség kétharmada futott be az országba, melynek felét a „szomszédos” Ausztrália adta,ahol rekordtermés született tavaly. A másik felét főként a kanadai áru tette ki a francia gabona kisebb részesedése mellett. Ennyit számítanak a távolságok, fuvarköltségek.

A nagy kínai import hátterében az elemzők szerint az áll, hogy a külföldi termények sokkal olcsóbbá váltak a hazai előállítású búzával és kukoricával szemben. Míg tavaly tavasszal az amerikai és kanadai búza is drágább volt (az időjárási szélsőségek miatt), mint a kínai, ezek mostanra 350 dolláros szintre szelídültek, miközben a belföldi búza ára tartja a 600 dolláros értéket. A legnagyobb árzuhanást világszinten is az európai búza produkálta 2022 tavasza óta, és így is nehezen tudta felvenni a versenyt az orosz portékával.

Speciális gondok Ukrajna árnyékában

Mindeközben a magyar, román, lengyel gazdáknak leginkább a vonaton érkező ukrán áruval gyűlik meg a bajuk. A lengyelek csak a végig nyomon követett tranzit árut engedik be az országba, a román gazdák pedig az ukrán import 8 hónapra történő felfüggesztését kérik. A magyar fél az ellenőrzések szigorításával próbálja akadályozni a beömlő gabonamennyiséget. (Lásd: EKÁER-köteles lehet az ukrán gabona, de más ötlet is van). Csütörtökön a határra érkező ukrán takarmánybúza átlagára mindössze 190 dollár (64,6 ezer Ft) tonnánként, a kukoricát pedig 188 dollárért (63,9 ezer Ft) adják.

Ebben a cikkben egy amerikai elemzésre hivatkozva arról írtunk, hogy a terményárak idén a korábbi csúcshoz, a 2012-es árszinthez közel alakulhatnak idén. Ekkor a magyar búza a betakarítás után viszonylag gyorsan 67 ezer forintos szintre emelkedett, a kukorica pedig 62 ezer forintra állt be. Ne legyen igazunk… A raktárak töltöttségével és az új termés közeledtével viszont a kereskedők is tisztában vannak. Vészhelyzetre ajánljuk a témában ezt az írásunkat: Szemes termény tömlőben: növénytermesztők is elkezdhetik.