fbpx

A lombtrágyáknak helye van a növénytermesztésben

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 április 16.

Április változékony időjárással indított az idén: volt itt nyár és tél is a tavaszban, emellett jellemzően csapadékhiánytól szenvednek a növények. A környezeti stresszhelyzet kezelése előtérbe helyezi növényeink lombon keresztüli kiegészítő táplálását. Minden helyzetre van megoldás, érdemes a címke mögé nézve kiválasztani azt az összetételt, amire az adott helyzetben szükségünk van, és a várt hatás sem fog elmaradni. A YaraVita lombtrágyáknak biztos helye van a legtöbb tankkombinációban.

 

Yara lombtrágya a mezőgazdaságban
A YaraVita lombtrágyáknak fontos szerepe van a mikroelemek pótlásában

 

Növénykondicionálás specifikus összetételű levéltrágyákkal

A lombtrágya kínálatunk gerincét a növényspecifikus összetételű termékek köre adja. A -trel végződésű YaraVita lombtrágyák egy-egy növénykultúra, vagy kultúra csoport igényeinek megfelelően összeállított főbb mikroelemek pótlását szolgálják. Használatuk megelőző jelleggel, korai fejlődési állapotban kijuttatva javasolt.

A kalászosok esetében a réz, mangán, cink pótlását a bokrosodás és szármegnyúlás időszakban 3 l/ha dózisban alkalmazott YaraVita Gramitrel teljes mértékben fedezi. Kijuttatása egészen a zászlós levél megjelenéséig javasolt, az említett mikroelemek mellett jelentős magnézium-tartalommal a levelek zölden tartásért is felel.

A repce virágzásának kezdetéig a YaraVita Brassitrel Pro még alkalmazható. Ebben az időszakban 2-3 l/ha dózisban javasolt a kijuttatása. Összetétele az olajos és fehérjenövények igényeinek megfelelően lett összeállítva, így később a napraforgó, szója, borsó lombtrágyázási technológiánk is a Brassitrel Pro 3 l/ha-os dózisával kezdődik.

A soron következő vetések esetében már tervezhetőek hasonló elvek alapján a lombtrágyás kezelések. A kukorica korai vetése esetén, májusi lehűlés következtében liluló, antociános levelek jelezte hidegstressz orvoslására a YaraVita Zeatrel foszfor-, kálium-, magnézium- és a kukorica számára szükséges cink tartalmával segíti a megtorpant növényeink fejlődését.

 

Yara lombtrágya a mezőgazdaságban
A YaraVita lombtrágya alkalmazásával csökkenthetőek a környezeti stresszhatások

 

Növénykondicionálás általános összetételű levéltrágyákkal

Fejlődési állapottól függetlenül, környezeti stresszhatások csökkentése céljából az általános összetételű lombtrágyák alkalmazása javasolt. A YaraVita Universal Bio folyékony formában, jelentős mikroelem kiegészítésű NPK összetétele az összes YaraVita lombtrágyára jellemző tulajdonságokkal (esőállóság, tapadásfokozás, több hetes hatástartam, stb.) rendelkezik. Kijuttatása szükség szerint akár a növényspecifikus összetételekkel egy menetben, vagy későbbi időpontban, fennálló stresszállapot kezelésére 3-5 l/ha dózisban javasolt.

Régi-új termékként az idei tavaszban a Folicare 18-18-18 kristályos formájú termékünk a szilárd lombtrágyákat előnyben részesítők számára érhető el. Kénnel, magnéziummal és teljes mikroelemsor kiegészítéssel, 3-5 kg/ha dózisban, de maximálisan 1,5%-os koncentrációban javasolt.

 

Yara lombtrágya a mezőgazdaságban
A YaraVita lombtrágyáknak kiemelt szerepe lehet tápelemhiány esetén a kondicionálásban

 

Ha csak egy tápelem hiányzik…

A -trac végződésű, egy-egy tápelemmel szembeni kifejezetten nagy igény, vagy igazolt hiány esetén használhatóak önmagukban is a YaraVita Mantrac (500 g/l mangán), Coptrac (500 g/l réz), Zintrac (700 g/l cink) és Molytrac (250 g/l molibdén) összetételek is, melyek a kiugróan magas hatóanyag-tartalom következtében igen alacsony dózisok mellett juttathatók ki. A szükséges igény meghatározására a Megalab szolgáltatás néhány napos átfutási idővel gyors választ ad a fennálló hiányok beazonosítására és orvoslására.

A YaraVita Thiotrac a magas kén- és nitrogéntartalmának köszönhetően száraz időszakban általános kondicionáló szereppel bír, akár a Gramitrel vagy Brassitrel Pro kezelések kiegészítőjeként, akár önmagában. A kalászvédelem idejében 3-5 l/ha dózisban pedig meghatározó a minőségi paraméterek emelésében.

Több termék együttes kijuttatása esetén, illetve a növényvédőszerekkel való egy tankkeverékben történő permetezése esetén a TankMix adatbázisunk folyamatosan frissített adatbázisa nyújt segítséget a keverhetőség ellenőrzésével. A TankmixIT mobiltelefonos alkalmazás ingyenesen letölthető a készülékekre. Ha nem találjuk a kijuttatni tervezett kombinációnk eredményét, a permetezési adatok megadását követően a Yara elvégzi, és 24 órán belül rendelkezésre bocsájtva a keverhetőségi javaslatot.

A YaraVita lombtrágyák pontos összetétele, technológiai javaslatainkkal és tanácsokkal a www.yara.hu honlapunkon érhetőek el. Tápanyagutánpótlási kérdésekkel, felhasználási javaslatokkal szaktanácsadó kollégáimmal változatlan lelkesedéssel és nyitottsággal állunk rendelkezésre mindenki számára.

 

Makra Máté

+36 30 785 6549