fbpx

Hároméves csúcson a glifozát ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 20.

Amikor arról cikkezünk, hogy milyen pompás vételi ajánlatok hangzanak el az egyes terményekre, hozzá kell tennünk, hogy az előállításukhoz szükséges alapanyagok is sokat drágultak, talán még nagyobb mértékben.

 

tarlokezeles
A tarlókezelés felszívódó hatóanyaga nagyon drága lett (Forrás: RHET Scottish Borders CI)

 

Hároméves csúcsra emelkedett a glifozát ára a nemzetközi piacon. Májusban egy kilogramm hatóanyagért már 6,2-6,9 dollárt kell leszurkolniuk a kereskedőknek. Az alábbi grafikon jól érzékelteti a trendet. Plusz a legfontosabb kínai szállítók csak 2021 októberére ígérik a megkötött szerződések teljesítését. Márpedig amíg India nem tud felfejlődni Kína mellé, addig az ázsiai óriás dönti el, hogy a világ mennyi hatóanyaghoz jut. (Lásd erről cikkünket: Közvetve minden Ázsiából jön és oda megy.)

 

glifozát ára diagramm

 

Áradás, Covid, pszihózis

2020-ban a Szecsuánban egy áradás tépázta meg a glifozát-gyártást, ekkor kezdődött el a fokozatos áremelkedés. A Coviddal járó nemzetközi készletezési láz is kapacitásszűkéhez vezetett a termelésben és a szállítmányozásban. A glifozát gyártásához szükséges sárga foszfornak is megnőtt az ára, ami csökkentette a gyárak nyereségét – ezt nyilván ellensúlyozni akarják. A glifozát iránti kereslet jellemzően szeptemberben a legnagyobb a világban, így nem valószínű, hogy eddig az időpontig fordulat áll be az ártrendben, bár a piac már nagyon várja a „tetőzést”. A glifozát ára ugyanis 2019 azonos időszakához mérten nagyobb mértékben nőtt (87%-kal), mint például a szója ára (67%). 2021-ben az inflációs kockázat is megnövekedett, ami szintén nem az árcsökkenés irányába hat.