fbpx

A vetések után az egyenetlen fejlődésen segít az Amalgerol

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 13.

Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®.

 

Mezőgazdaság, Hechta, vetések
A kukorica növekedése nem egységes a kedvezőtlen időjárás miatt (Fotó:
Hechta)

 

A kikelt növények különböző fejlettségűek

A hideg talaj miatt, az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Ez történt tavaly a napraforgó esetében.

Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódott és a területen a növények egy része még javában virágzott, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következett, mivel a későn virágzó növények még nem értek be, és így a termésüket sem lehetett betakarítani. A termésátlagokon így látszott az egyenetlen kelés közvetett hatása.

Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

 

Mezőgazdaság, Hechta, vetések
A kezelt kultúrákon meglátszik a stressz (Fotó:
Hechta)

 

Stressz a növényeken

Április hónapban jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik.

A tavalyi évben, napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa. Sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is, ez is egy stresszfaktor a növények számára.

 

Növényi stressz kezelése növényvédő szer elsodródás esetén (Videó: Hechta)