fbpx

Dinnye- és borpiac: kedvező mutatók

Írta: MezőHír-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 26.

A kedvezőtlen időjárás ellenére a hazai dinnyetermesztés szerény növekedést ért el, és a bor külkereskedelmi szaldója is pozitív volt az év eddigi szakaszában.

 

Nagyobb lett a dinnye

Idén Európa-szerte a szokottnál is hektikusabb volt a görögdinnye-termesztés a hőség és az aszályok miatt. Míg például Olaszországban 20 százalékos terméskiesést jeleztek, Spanyolország – a világ vezető görögdinnye-exportőre – 2021 első hat hónapjában 10 százalékkal többet adott el az unió belső piacán, mint az előző év azonos periódusában. Görögország szerény mértékben növelte szállításait. Európa 4. legnagyobb termelőjeként hazánk is növekedést ért el. Míg tavaly 3,74 ezer hektárról 147 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be itthon, addig az idén kiváló minőségű termés 150-170 ezer tonna körül alakult. Kedvező, hogy árban is versenyképes volt a hazai dinnye az importárukhoz képest – amiben szerepe lehetett annak, hogy a sárga- és a görögdinnye fogyasztásösztönzésére az idei évben is indult kampány.

 

emberek
Borfesztivál az Alföldön

 

Bor: jobb árak, stabil mérleg

Az AKI PÁIR szeptember közepén kiadott jelentése szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal, csaknem 23,4 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal, 21 ezer forintra, a vörös- és rozéboroké csaknem 1 százalékkal 26,5 ezer forintra emelkedett hektoliterenként.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mennyiségben és értékben is pozitív volt 2021 első fél évében. Azzal együtt is, hogy a mennyiség 27, az érték 42 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva, és a kivitel mennyisége 25 százalékkal, 454,3 ezer hektoliterre, a kiviteli érték pedig 38 százalékkal, csaknem 11 milliárd forintra mérséklődött. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (52 százalék) a lédig borok tették ki, amelyek exportja 33 százalékkal, 238,4 ezer hektoliterre, a kivitel értéke pedig 90 százalékkal, 0,9 milliárd forintra esett vissza a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása 8 százalékkal, 135,3 ezer hektoliterre mérséklődött, míg a kivitel értéke 10 százalékkal, 9,8 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 68 százalékát tették ki 2021 első félévében.

 

Kohout Zoltán; forrás: AKI