Már az araboknak is drága az árpa: privatizálták az importot

Április 15-én a szaúdi kormány megszűntette az árpaforgalmazás és -import monopóliumát. Kezdetnek 11 kereskedő igyekszik felhajtani a világpiacon az arab állattartás számára nélkülözhetetlen gabonát. Az olajhatalom a takarmányárak csökkenését reméli a lépéstől.

 


Kész tápot ritkán látnak az arab juhok (forrás: qz.com)

 

Ez már az araboknak is sok

Tavaly már betakarításkor is igen magas árszintről indult a takarmányárpa (erről itt írtunk). Ez a búzánál jóval olcsóbban előállítható, kevesebb minőségi elvárással értékesíthető és mennyiségében szinte ugyanannyit hozó kalászos 47-49 ezer forintot kóstált a magyar telephelyeken, majd a többi gabonához hasonló ralit futott. A világ legnagyobb árpaimportőre Szaúd-Arábia. Évente mintegy 5 millió tonnányi árpát vásárol a nemzetközi piacról. A legutóbbi aratás óta február végéig eltelt időszakban az importált mennyiség 40 százaléka Oroszországból érkezett ide, 29 százalékkal Ausztrália volt a második legnagyobb beszállítójuk, az EU pedig a harmadik 24 százalékos részesedéssel. Ezen felül csak Ukrajnától rendeltek még egy kisebb mennyiséget.

Tavaly novemberben a csillagászati árak nyomása alatt a szaúdi kormány úgy döntött, megbontja az árpakereskedelem monopóliumát. A privatizálásától a kormányzat a takarmányárak csökkenését reméli. A központi beszerzést végző Szaúdi Gabona Szervezet (SAGO) áprilisban nyílt ajánlattételi eljárás keretében megvált 1,84 millió tonna árpától, és átadta helyét a kereskedőknek. A most importengedélyt kapott 11 helyi magáncég tonnánként átlagosan 235,60 dolláros áron (70,8 ezer Ft/t) jutott hozzá a készlethez. (Az átlagos C&F importár 79,2 ezer Ft/t volt.) Korábban három nagy szereplőhöz került a behozott mennyiség csaknem 85 százaléka – derül ki az USDA legfrissebb összefoglalójából.

 

Hatékonyabb és olcsóbb takarmányozást várnak

Ezzel a lépéssel hivatalosan is megszűnt a kormány évtizedek óta tartó ellenőrzése az árpakereskedelem felett. Volt azonban egy bő évtized, 1998 és 2011 között, amikor már kísérletet tettek a behozatali monopólium feloldására, de ez az importőrök piacmanipulációja következtében gabonahiányhoz vezetett. Az esetből tanulva most a SAGO egyik feladata a piac felügyelete, a manipulálási kísérletek észlelése lesz, ezen túlmenően a behozott árpa minőségi ellenőrzését fogja végezni.

Mivel a nyers árpaszemek emészthetősége korántsem olyan jó, mint egy kész tápé, ezért a kormányzat a takarmánygyártás fejlesztését is ösztönzi. A takarmányadagok emészthetőségének javulása pedig lassacskán az árpaimport csökkenését eredményezheti az elemzők szerint. A kormányzat ezen felül éves szinten 320 millió dollárral támogatja a kisebb állattartók takarmánybeszerzéseit. A kecskék és birkák után egyedenként és havonta 2,13 dollár igényelhető, a tevék havi 10,67 dollár takarmány-támogatást kapnak, a marhák után 16 dollár jár. A kormányzat azt reméli, hogy egy többszereplős, de ellenőrzött piac a takarmányárak csökkenését fogja eredményezni, a jobb emészthetőségű takarmányadagok pedig az árpafelhasználás fajlagos csökkenését hozzák, így végül kevesebb állami támogatásra lesz szükség az állattartásban.

 

agrár állattartás ár arab beszerzés eladás export import mezőgazdaság monopólium piac privatizál Szaúd-Arábia takarmány vásárlás