fbpx

6,8 milliárd a vállalkozásoknak

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 26.

Az élelmiszergazdasági válságkezelő program nyolcmilliárdos keretéből 6,8 milliárd forint értékben 1457 vállalkozás kapott támogatást.

 

Lipóti Pékség

Pékek dolgoznak a Lipóti Pékségben (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Adományozás a rászorulóknak

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére felállított Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program célja, hogy az ágazat munkahelyeinek megőrzését segítse.

A kérelmet benyújtó nagyvállalatok számára feltétel volt, hogy a támogatási összeg 10%-ának megfelelő értékben adományozzanak termékeikből a rászorulóknak. A Karitatív Tanács tagszervezeteivel december 31-ig adományozási megállapodást kötött vállalkozások és nagyvállalatok ezzel jó példát mutatnak a nélkülözők megsegítésére – mondta Nagy István agrárminiszter.

Az idei év első hetéig a 94 kötelezett adományozó közül 46-an már beküldték a szerződést a Magyar Államkincstárnak. Ezek közül 26 vállalkozás kötött adományozási megállapodást közel 82 millió forint értékben a Karitatív Tanács tagjaival.

 

Lipóti Pékség

Lipóti Pékség, mintabolt (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

25 milliárdos válságkezelő támogatás

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot indított a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára.

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott program célja:

  • Magyarország élelmiszerellátási biztonságát fenntartsa;
  • a termelési kapacitásokat megerősítse;
  • a munkahelyek megvédése.

 

Lipóti Pékség

Kiszállításra készítik elő a kenyereket (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Négymilliót meghaladó adomány

Tóth József Péter, a Lipóti Pékség Kft. és a Lipóti Sütőipari Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében közel 42 millió forint támogatást kapott a két cég, így 4 millió 250 ezer forint értékű adományt adnak a Katolikus Karitásznak, termékekben.

Hozzátette, hogy a két cég együttesen mintegy négyszázötven embert foglalkoztat, akiknek – köszönhetően a válságkezelő intézkedéseknek és a támogatásnak – a munkahelye megmaradt.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy hátrányos helyzetű gyermekeket támogatnak a Lipóti Pékség által a program részeként nyújtott felajánlásból