fbpx

Jön a 30 fokos hőség, mi sül ki belőle? Reméljük, nem a gabonaszemek

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 03.

A termelőknek egy párás meleg is kevesebb kárt okozna, mint a folytatódó aszály. Már most 20-40%-os a termésveszteség.

A három tavaszi hónapunk mezőgazdasági szempontból kedvezőtlen időjárást hozott: már a szezon elején aszály alakult ki, az éjszakai fagyokat hozó hideghullámok pedig főleg a gyümölcsösökben okoztak jelen jelentős károkat, de a többi növény fejlődését is visszavetették. Fontos termőkörzeteinkben 40-90 mm-es csapadékhiány halmozódott föl a sokévi átlaghoz képest az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint.

Az elmúlt hét záporos-zivataros időt hozott. Volt olyan hely, ahol minden nap esett, viszont legtöbbször nagyon keveset, épp csak a növények levele nedvesedett meg. Az elmúlt 10 nap során 15-25 mm szinte az egész országban esett.

 

Ezt látni a szélsőséges megyékben

Nem így Fejér megyében, ahol a megkérdezett sárbogárdi gazdálkodó 4,5 mm csapadékról számolt be. Már itt is elvirágzott a búza, most az utolsó hónap időjárása miatt aggódik. „Ha valóban megérkezik a 30 fokos hőség, ahogy mondják, és nem lesz csapadék, akkor megszorulnak, aszottak lesznek a szemek, ha pedig esővel érkezik a hőség, a kalászfuzáriózisra nő meg az esély. A termésveszteség mértéke már most 30-40 százalékos, és úgy látom, a végeredmény még ennél is rosszabb lehet.”

 A legkevesebb csapadékhiányt Csongrád és Békés megye térségére jelzi az OMSZ, noha a megkérdezett gazdák súlyos aszálykárokról számolnak be. Igaz ez Hódmezővásárhelyre, Orosházára, Szentesre és különösen Kardoskút térségére. „A gabona virágzása elején és kalászoláskor nagyon csúnya dolgokat láttunk, nem hittem, hogy ebből még termés lesz. Az atlanti búzafajták sokkal egyenletesebb csapadékeloszlást igényelnek, ezeknél a kalász egyharmada meddő volt. Más fajtákban alulról maradtak el a kalászkák. 20-30 százalékos mínusszal számolunk.” Egy szentesi gazda hozzáfűzi: „Ha egy héten belül 30-40 mm esőt kapnánk, akkor az még mindig megfelezhetné a mostani kárt.”

 A szakemberek szerint nagyon meglátszik a táblákon az elővetemény hatása: napraforgó után helytelen döntés volt búzát vetni. Mivel a virágzás idején végig szárazság volt, nem kizárt, hogy a kisebb gazdaságokban félvállról vették a kalászvédelmet, ennek meglesz a böjtje, ha a június csapadékosra fordul. „Eddig a záporok csak lokálisak voltak, kicsit felüdült tőlük a természet, de sokat már nem tudtak javítani. A búzát talán sikerült megvédenünk a fuzáriumtól, úgyhogy nagyon várjuk a kiadós esőt. Ha nem jön, akkor a maradék szemek töppedtek lesznek, és a kukoricára, napraforgóra is keresztet vethetünk.”