fbpx

A direktvetés egy életforma

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 április 14.

A tavaszi magágykészítések hamarosan elkezdődnek, bár a márciusi „tél” megviccelte a természetet: a földek kevésbé melegedtek fel, és az őszi kalászosok is mintha még téli álmot aludnának.

Amint azonban eljön a jó idő, kezdődik a kapásnövények vetése. A legtöbb hazai termelő valamilyen magágyat készít, van azonban olyan gazda is, akiknél a mag direktvetés útján kerül a talajba. Sokan hangoztatják, hogy a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön – de ezért nem sokat tesznek.

 

Horsch Sprinter
Sprinter 12 NT, vetés silókukorica tarlóba

 

A direktvetés egy életforma. Nagyban régiótól vagy földrésztől függ, hogy milyen technológiában műveljük a talajt, mert lehet ezt vassal vagy vas nélkül. Van egy átmenet, amit úgy is lehet hívni, hogy mulcsos technológia – az intenzív forgatást leváltotta az intenzív, majd kevésbé intenzív mulcskultivátoros technológia. A következő lépés lehet akár a direktvetés: a Horsch no-till technológiában megkülönböztetünk kapás (Sprinter NT) és tárcsás csoroszlyás (Pronto NT, Avatar) vetőgépeket. A kapás vetőgépeket, a Sprinter NT általában ott használják, ahol nagyon kevés szármaradvány van a föld felszínén, és vetésnél mélyebb árkot kell húzni, a nedvesség után „ásunk”, de sekélyen vetünk – ún. nyitott barázdába vetés.

 

Horsch Traktor
Pronto 9 NT, silókukorica tarlóba vetve

 

A tárcsás csoroszlyás direktvető Pronto NT már jobban boldogul a szármaradvánnyal, ugyanis a TurboDisc vetőcsoroszlyák előtt egy hullámos tárcsa végzi a vetőmagágy készítését. Ez a tárcsa átvágja a szármaradványokat, ezen felül abban a mélységben, ahová a mag kerül, aprómorzsás talajt készít.

 

Magágykészítés és vetés
Pronto NT, magágykészítés és vetés

 

A vetőcsoroszlya ebbe a magágyba könnyen behatol, és biztonságosan tartja a vetésmélységet, mindamellett, hogy egy standard TurboDisc vetőcsoroszlyáról beszélünk. A Pronto NT tökéletesen tud működni a hagyományos technológiában is, amennyiben egy szántóföldi kultivátorral vagy rövidtárcsával félkész magágyat készítettünk.

 

Vetés
Tökéletes vetés nehéz körülmények között is

 

A nagy szármaradványos területek direktvetője az Avatar. Az egytárcsás, nagy, 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomású vetőcsoroszlya képes a nagymennyiségű, műveletlen talajfelszínen elterülő szármaradvány átvágására és a vetőmag megfelelő mélységbe vetésére. A vetőgép akár háromtartályos is lehet, így különböző magvak vethetőek pl. műtrágyával együtt is.

Avatar vetőegység
Avatar vetőegység

 

Az Avatar vetőcsoroszlyáit egyenként kell a mélységben állítani egy gyors mélységállító rendszerrel, így biztosítható a pontos vetésmélység. Ennek a rendszernek van még egy hozadéka. Amennyiben különböző méretű magokat vetünk, ezeket különböző mélységbe is tudjuk lehelyezni, mivel a vetőcsoroszlyák két sorban vannak elhelyezve, így például az első sor mélyebben, a második sekélyebben vet.

 

Avatar
Az Avatar mulcsos, köves talajon is jól dolgozik

 

Az egytárcsás vetőcsoroszlyát hasonlóan, mint a szemenkénti vetőgépnél, egy mélységtartó kerékhez viszonyítva állítjuk a mélységben, a magvakat egy guminyelv vagy görgő fixálja a vetőbarázda aljára, és a vetőbarázda zárásáról egy tömörítőkerék gondoskodik. Az Avatart is lehet hagyományos technológiában használni. Az igen kötött, nehéz talajok esetében, ahol nehéz jó vetőmagágyat előállítani, nagyon rögös a talajfelszín vagy köves talajokon – a nagy csoroszlyanyomásnak köszönhetően – az Avatarral biztonságosabb a vetés.