fbpx

Franciaországot elintézte a fagy, katasztrófaállapot van

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 14.

Mezőgazdasági katasztrófaállapotot hirdettek a franciák. A fagyok nyomán szinte teljesen megsemmisültek a barackok, kiesett a szőlő- és cukorrépatermés legalább 10 százaléka.

 

fagykár körte
Elfagyott a körte és a cseresznye is, nemcsak a barack (forrás: Euronews)

 

Minden kultúrát súlyosan érintett a fagykár Franciaországban, hirdette ki az országos mezőgazdasági katasztrófaállapotot a szakminiszter, és ezzel a kormányzat kötelezettséget is vállalt a gazdák kártalanítására. Itt is az agrár-kárenyhítési rendszer és a banki biztosítások együttese biztosítja a gazdák számára a károk mérséklését.

 

Szinte teljes pusztulás a barackosokban

A hőmérséklet jóval nulla fok alá süllyedt a napokban Franciaországban, és számos kultúrában okozott terméskiesést. Nemcsak a szőlőkben és a gyümölcsösökben számolnak be a virágok, terméskezdemények pusztulásáról, hanem a repcetermelők is a növények elfagyására panaszkodnak, elsősorban az ország északi és délkeleti tájain. A helyzet Közép-Franciaországba volt a legsúlyosabb. Az itteni gazdálkodók kajszi- és őszibarack ültetvényei 90 százalékos fagykárt szenvedtek.

 

Szőlő és cukorrépa: nagy kár

A szőlészek is az utóbbi 10 év legsúlyosabb csapásaként emlegetik az elmúlt időszakot. Ahogy azt több látványos felvétel is bemutatta, a helyi gazdálkodók éjjelente ezerszámra gyújtottak tüzet a tőkék között, hogy valamelyest felmelegítsék a levegőt. Szerkesztőségünk Borsod megyében forgatott, ahol az éjszaka szalmabálás füstöléssel védték a gazdák a barackot. Arról, hogy milyen mértékű károsodással lehet számolni egy-egy térségben a barackosokban, itt írtunk.

A francia elemző intézet, a Strategie Grains arra figyelmeztet, hogy a repce is károsodhatott. A búza azonban jól bírja a mínusz néhány fokos hideget ebben a fenofázisban. A cukorrépa viszont már fejlődésnek indult Franciaországban, így most 30-50 ezer hektáron károsodott. A szektor képviselői szerint emberemlékezet óta nem érte ilyen fagy a cukorrépa-állományokat az országban. Ez azt jelenti, hogy a 400 ezer hektárosra becsült cukorrépaterület 10 százalékáról le kell mondaniuk a termelőknek, vagy pedig újra vetni az állományokat.

A 400 ezer hektárnyi répa már eleve 6 százalékkal kevesebb volt, mint a 2020-as vetésterület. A növény visszaszorulásának oka a tavaly elszenvedett extrém károk voltak a vírusvektor szívókártevők miatt. A gyenge termés rossz átvételi árakkal párosult, így a gazdálkodók idén kisebb volumenben akartak cukorrépával foglalkozni. Pedig időközben – az újabb rovarkártételt megakadályozandó – Franciaország ismét engedélyt adott a neonikotinoidos csávázásra.

 

Ez a hét is hideg napokat hoz egész Európában. A leghidegebb órákat most Nagy-Britannia éli át, de Magyarországon is nulla fok közelébe esik majd esténként a hőmérséklet.