A rostanyagok fontos szerepe egészségünk megőrzésében

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 31.

A búza rostanyagtartalma a bélmozgást és a karcinogének megkötését segíti elő, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben, így közvetett módon hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának a csökkentéséhez – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében.

 

Mezőgazdaság, gabona, nemesítés
Tizenöt éve folynak kísérletek (Fotó: Pixabay)

 

A rostanyagok fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében

Az ATK Mezőgazdasági Intézetének munkatársai csaknem 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítésén, a rostanyagok ugyanis fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Míg ezek oldhatatlan része többek között a bélmozgást és a karcinogének megkötését segíti elő, addig az oldható rész csökkenti a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben, ezáltal közvetett módon hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának a csökkentéséhez.

Egyes rostanyagok (például rezisztens keményítő) szelektíven táplálják a vastagbél jótékony baktériumait, serkentik azok szaporodását, vagyis prebiotikumként működnek.

 

A kutatócsoport két megközelítésben indította el kísérleteit

Az egyik út az emberi emésztésnek ellenálló, úgynevezett rezisztens keményítő mennyiségi arányának növelését célozta meg a búzában, míg a másik megközelítésben a sejtfalalkotó poliszacharidok, közülük is elsősorban az arabinoxilánok mennyiségét növelték a kutatók.

Forrásként egy olyan kínai búzagenotípust használtak a kutatók, amelynek lisztje két-háromszor annyi vízoldható arabinoxilánt tartalmazott, mint a többi 150 vizsgált fajta. Ez a tulajdonság egyben jól öröklődőnek is bizonyult, ezért ezt a változatot közvetlenül is fel lehetett használni nemesítési célokra.

 

Mezőgazdaság, gabona, nemesítés
A környezeti stresszfaktor csökkenti a rostanyagkomponensek arányát (Fotó: Pixabay)

 

A nemesítés folyamatát gyorsíthatja

A szelekciót hatékonyabbá teheti, illetve a kutatási folyamatot gyorsíthatja az olyan molekuláris markerek azonosítása, amelyek a magas rostanyagtartalommal kapcsoltan öröklődnek.

Tizenöt éve folynak kísérletek az ilyen jellegű markerek azonosítására, eddig kevés sikerrel. Egy nemzetközi együttműködésben a kutatócsoport által létrehozott egyik nagy arabinoxilán-tartalmú populáció felhasználásával sikeresen azonosítottak egy olyan markert, amely hatékonyan használható a kínai forráséhoz hasonló, magas arabinoxilán-tartalmú búzatörzsek szelekciójára.

 

A búza rostanyagtartalma mennyiségi tulajdonság

Ezt az értéket nagymértékben befolyásolják a környezeti hatások, különösen a hő és a szárazság, amelyek a klímaváltozás velejárói. Ezért a kutatók több éves kísérletben vizsgálták az évjárat és a genotípus, valamint a hő- és a szárazságstressz hatását a rostanyagok mennyiségére és összetételére vonatkozóan.

Annak érdekében, hogy további génforrásokat azonosíthassanak, a kutatók vizsgálták az Aegilops (kecskebúza) vadbúza-fajból származó kromoszómák addíciójának a búza rostanyagtartalmára és -összetételére kifejtett hatását is.

 

Mezőgazdaság, gabona, nemesítés
Mezőgazdasági kutatások eredménye, hogy csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát a búza magas rostanyagtartalma (Fotó: Pixabay)

 

A kutatások eredményei:

  • Sikerült 15 százalékkal növelni a búzakeményítő amilóztartalmát, ezzel pedig jelentősen nőtt a rezisztens keményítő mennyisége is.
  • 21 százalékos növekedést értek el továbbá a búza teljes arabinoxilán-tartalmában és 49 százalékot a vízoldható részben.
  • Bizonyították, hogy a vízoldható arabinoxilán-tartalom jól öröklődő tulajdonság.
  • Kimutatták, hogy a környezeti stresszfaktorok hatására a rostanyagkomponensek összetétele és ezzel a szerkezete is megváltozik.
  • Beigazolódott, hogy az Aegilops vadbúza-faj 5-ös és 7-es számú kromoszómáinak addíciója képes növelni a búza rostanyagtartalmát.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc