fbpx

Véget ért a jó világ: meglódult a növényvédők ára is

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 22.

A műtrágyák után a növényvédő szerek ára is emelkedésnek indult. Eközben az új termés ára nyomottabb a tavalyinál. Idén nagyon észnél kell lenniük a termelőknek.

 

gyomos napraforgo
A gyomirtók és a gombaölők is drágulnak (fotó: Gönczi Krisztina)

 

2021 márciusában az alapvető nyersanyagárak jelentősen emelkedtek, ami hatalmas nyomást gyakorolt a kínai agrokémiai termelésre. A beruházások nehezebbé váltak 2020-ban, a szállítmányozás pedig a tengeri kötőkben egyre súlyosbodó konténerhiány miatt akadozott. A globális ellátási lánc nehézségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen: Közvetve minden Ázsiából jön és oda meg. Most azt mutatjuk be néhány ábra segítségével, hogy 2020 nehézségeinek milyen hatása van a növényvédő hatóanyagok árának alakulására. 2021-re nézve sajnos nincsenek jó híreink.

 

hatoanyagok ara

hatoanyagok ara

 

Legkésőbb 2020 végére szinte minden hatóanyag ára emelkedni kezdett a piacon. A kletodim és a glifozát a magas alapanyagárak és az alacsony készletek miatt drágult. A trifiloxistrobin gyártásában az elkövetkező két évben új kapacitások állnak termelésbe, ami enyhülést hozhat a piacon, de addig is az alacsony készletek és a magas üzemelési költségek hatását érezzük. Az általános áremelkedésből kimarad a legkedveltebb triazol gombaölő hatóanyag, a tebukonazol. Ez az év második felében kezdhet el drágulni – áll az AgriBusinessGlobal oldalán.

Nagyon úgy tűnik, hogy idén a tavalyi esztendővel ellentétes folyamatok zajlanak majd a piacon: az inputárak megugranak (a műtrágyán már látjuk), miközben a terményárak terén csökkenésre van kilátás (az új búza tonnája már 10 ezerrel olcsóbb, mint az ótermésé). Vagyis a gazdálkodóknak idén nagyon észnél kell lenniük, véget ért a jó világ.