fbpx

Beindult a cseresznyeszezon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 20.

Az esők és fagyok kisebb-nagyobb károkat okoztak a térség fontos cseresznyetermelőinél, de összességében megfelelő kínálatra és minőségre lehet számítani az idei szezonban. A spanyol, a török és a görög termés dominálja az európai piacot.

cseresznye
Összességében jó felhozatalra számíthat az európai piac (fotó: Horizont Média)

Spanyolországban indult el elsőként a szedés. A koraicseresznye-termő régiókban sikeres volt a kezdés, ezután azonban egy esős periódus negatívan érintette az érésben lévő Red Pacific, Rocket és Chelan fajták 40%-át. A későbbi fajtáknak azonban jól jött a csapadék. A jövő héttől a piacra kerülő tételek jelentős növekedésére lehet számítani, mivel az ország minden termőterülete a főszezonba lép. Ez várhatóan június végéig tart, idén nagy mennyiséggel és kiváló minőséggel kecsegteti a termelőket. Júliustól a magasabban fekvő régiókból, mint például Granada, Salamanca és Rioja érkezik a szezon végi, elsősorban a hazai piacra szánt cseresznye.

Ezen a héten jelennek meg az első olaszországi cseresznyék is, de még egy ideig szerény lesz a kínálat. A Ferrovia fajtából idén várhatóan kevesebb lesz. A későbbi érésű fajtákat részben károsította a tavaszi fagy. A közepes termés miatt az olaszországi árak továbbra is magasak, főként a spanyolhoz képest. Az olasz export jelenleg elhanyagolható.

Törökországban is ezen a héten kezdődik a szüret az elsőként szedhető Kemalpasa fajtával. Spanyolországhoz hasonlóan itt is még a kisebb kaliberek dominálnak. Június elejétől lényegesen nagyobb termelési volumenre lehet számítani. Az árak a szezon elején magasak, de gyorsan csökkenni fognak. A szezon bő terméssel és kiváló minőséggel kecsegtet, mivel a főbb termőterületeken nem volt fagyos időszak, vagy túl sok eső. A korai szezonkezdet ellenére a helyi gazdaságok hosszú idényre számítanak, ami egészen augusztus elejéig vagy akár közepéig is elnyúlik.

Görögországban a megérkező esők miatt egy hetet csúszott a szezonkezdés. Eleinte a kisebb kaliberek dominálnak, majd a szezon előrehaladtával egyre nagyobb méretű cseresznyék kerülnek a tárolókba. Negatív hírek innen sem érkeztek a várható termésről, sőt, az elemzők szerint az ország a tavalyi évhez képest nagyobb szerepet fog betölteni az európai piacon.

A francia cseresznyetermesztés a hazai piacra koncentrálódik, mivel a fajták nagy része megsínylette a heves esőzéseket. A héten folytatódnak az esők, ami egyre több minőségi problémát fog okozni a keményebb húsú fajtákban is.

Ez a cikk is érdekelheti: Kis gesztus: cseresznyét exportálhatunk Kínába.