fbpx

Meglódultak a kertészeti gépberuházások: 29%-os a növekedés

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 25.

A mezőgazdasági gépek értékesítése a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve tavaly újabb rekordot ért el. A gazdák minden eddiginél többet költöttek új gépek, illetve alkatrészek beszerzésére – derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből. A szálastakarmány-előállítás gépeit hanyagolták a gazdák, a kertészeti beszerzések viszont megugrottak. A végső adatok a decemberben is látott folyamatokat tükrözik.

 

A pénzromlásnál nagyobb mértékű volt a költekezés

Biztatóan indult a 2020. év a gépberuházások szempontjából, azonban a járványügyi helyzet hatással volt a mezőgazdasági gépgyártásra is, a gyártókapacitások csökkentek, és a magyarországi géppiac forgalma is megtorpant 2020 tavaszán. A forint/euró árfolyam, valamint a gyártói áremelések sem növelték a beruházási kedvet, a legnagyobb kihívást azonban a szélsőséges időjárás okozta a hazai gazdáknak. Az év első fél évét követően azonban élénkült a mezőgéppiac, és a kezdeti nehézségek ellenére év végére rekordforgalom született mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán.

 

gepforgalmazas

 

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 193 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020-ban, ami – a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére – 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 63,1 milliárd forintot fordítottak, ami 13 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest (és bőven meghaladja a pénzromlás mértékét – a szerk.)

A gépberuházási döntéseknél sok esetben az innováció, a korszerűsítés és a klímaváltozás a fő szempont, ami egyben válasz a munkaerővel kapcsolatos kihívásokra is. Az egyes mezőgazdasági munkafolyamatok elvégzésére egyre rövidebb idő áll rendelkezésre, ami egyre nagyobb teljesítményű, jobb hatásfokkal működő, hatékonyan üzemeltethető erő- és munkagépek vásárlására ösztönzi a gazdálkodókat, ami egyidejűleg az agrárgéppark megújításához is vezet.

 

Több nagy traktor talált gazdára

Néhány kisebb (kertészeti, állattartási, erdészeti) pályázat mellett a vevők jelentős része bankhitel segítségével vásárolt gépeket. A támogatások mellett a kedvező hitel- és lízingkonstrukciók 2020-ban is segítették a beruházásokat. Markáns jele a hazai mezőgéppiac koncentrálódásának, hogy a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgépeladás 54 százalékát bonyolította 2020-ban. Ezzel a korábbi időszakhoz képest 4 százalékponttal nagyobb részesedésükkel egyértelműen uralják a piacot.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 59 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 37, a gabonakombájnok 12 százalékos arányt képviseltek. Kevesebb, de nagyobb értékű traktorokat vásároltak a gazdák. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 18 százalékkal csökkent ugyan az eladás, de így is 926 darabra volt vevő. Ezzel szemben az 50 LE alatti és a 140 LE fölötti traktorokból nőtt az értékesítés. Ismét zsugorodott a kombájnpiac, újabb 5 százalékkal maradt el a 2020. évi forgalom az egy évvel korábbitól. Tavaly már csak 242 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. A kombájnokhoz a tavalyinál 48 százalékkal több napraforgó- és 14 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre.

 

mezogep
A traktoroktól is egyre nagyobb teljesítményt várunk (Fotó: Horizont Média)

 

Kevesebb talajművelő fogyott

A mezőgazdasági munkagéppiac továbbra is hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban (5125) a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ennek ellenére a 2020. évi összértékesítésük 6 százalékkal elmaradt a 2019. évitől. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból 22, a tárcsás talajművelőkből 10, a talajmarókból 13 százalékkal csökkent a kereslet, emellett a sorközművelő kultivátorokból is 3 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy évvel korábban. Ezt a csökkenést valamelyest kompenzálta, hogy a talajlazítókból 8, az ekékből 12, a hengerekből 19, a magágykészítőkből 7 százalékkal több talált gazdára.

A növényvédő gépek iránti kereslet a bázisidőszak szintjén alakult. Tápanyag-kijuttató gépekből 8, vetőgépekből 1 százalékkal vásároltak kevesebbet az előző évhez képest. Előbbiből a legnagyobb részt a függesztett és vontatott szilárdműtrágya-szórók (883 db) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A sorvetőgépekből jóval kevesebbet adtak el, mint tavaly.

Szálastakarmány nem, kertészet igen

Nagymértékben esett vissza a szálastakarmány-betakarítók iránti kereslet: 2020-ban 29 százalékkal csökkent a rendkezelők és 12 százalékkal a fűkaszák forgalma. A bálázógépekből 22 százalékkal csökkent a kereslet, összesen csak 404-et értékesítettek, amelyből 380 hengeres bálázó volt. Ezek mellett (a tavalyinál szintén kevesebb) 145 új bálacsomagoló gép vehetett részt a szénabetakarításban. Az önjáró rakodók értékesítése 20 százalékkal csökkent 2020-ban a bázisidőszakhoz képest, ami 546 gép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény ugyanakkor 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és 13 önjáró gyümölcs-betakarítót is üzembe állítottak. Az öntözőgépek eladása 25 százalékkal növekedett, 5,8 milliárd forint értékben telepítettek lineáris rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása 2 százalékkal csökkent, pótkocsikból viszont a 2019. évi 950 után 1016 eladása realizálódott 2020-ban.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina