fbpx

Butisan® Complete – időben végzett gyomirtás a magas termésért

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 14.

A repcegyomirtás szükségességét ma már senki sem kérdőjelezi meg. A kérdés csupán az, hogy mikor végezzük el.

Ideális esetben már a repce kelése előtt megakadályozzuk a gyomkelést, így a kultúrnövény akadálytalanul, versenytárs nélkül indul fejlődésnek. Azonban sok repcetermesztő megvárja, hogy a repce kikeljen, és csak ezt követően végzi el a gyomirtást. Minél kisebb a gyomnövény, annál kevésbé akadályozza a repce fejlődését, annál jobb eredményt tudunk elérni ellene. Akár a preemergens, akár a korai posztemergens kezelés mellett döntünk, a Butisan® Complete (metazaklór + quinmerak + dimetenamid-P) 2,0-2,5 l/ha dózisban mindkét időpontban jó megoldást nyújt a repce leggyakoribb gyomnövényei ellen.

A 2014 őszi csapadékos időjárás kedvezően befolyásolta a Butisan® Complete hatékonyságát. Az Eurotrust Consult Kft. (Vác) repceterülete a preemergens kezelést követő napon 60 mm, majd újabb 30 mm csapadékot kapott.

Szarvason és Szentesen extrém gyomos körülmények között is megállta a helyét a Butisan ® Complete. Előbbinél az ebszékfű uralta a területet, de megtalálható volt a bársonyos árvacsalán, a tyúkhúr és a mezei zsombor is.

Szentesen a pipacs fordult elő tömegesen, de találhattunk ebszékfüvet, mezei pipitért és tyúkhúrt is. Foltokban az őszi búza árvakelés is gondot okozott. A preemergensen kipermetezett Butisan® Complete kiváló eredményt nyújtott a fentebb említett kétszikű gyomnövények ellen és köszönhetően a nagyobb mennyiségű bemosó csapadéknak a búza árvakelést is jelentősen gyérítette.

Május közepén a Butisan® Complete (pre) permetezést kapott terület még mindig gyommentes volt, míg a gyomirtatlan parcellák piros színben pompáztak a pipacstól.

A korai posztemergens kezelés is jól vizsgázott. A permetezést csak a helyenként előforduló vadrepce és pokolvar libatop élte túl.

A Butisan ® Complete a fentebb említett gyomfajok mellett eredményesen használható a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, a ragadós galaj és az egyre jobban terjedő gólyaorrfélék ellen is. Hatékonyságát mind pre-, mind pedig korai posztemergens időpontban a csapadék kedvezően befolyásolja. Ne késlekedjünk az állománykezeléssel, mert csak a gyomok szik- kétleveles állapotában elvégzett permetezéstől várhatunk jó eredményt.

Gazdagné dr. Torma Mária
fejlesztőmérnök