fbpx

Kiváltságos helyzetben a piacok

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 25.

A szaktárca igyekszik minden döntésével helyzetbe hozni a kistermelőket. Ennek köszönhető a helyi piacok fejlesztését szolgáló pályázati kiírás és a vásárlási idősávok alóli mentességük is.

 

piac

 

A magyar agrárminiszter kiemelt szerepet szán a piacoknak az élelmiszer-ellátásban. Ezért most – a járvány első hullámával ellentétben – ezekre nem vonatkoznak azok az idősávok, amelyeket a 65 év felettieknek biztosítottak az egyéb bevásárlási lehetőségek esetén. Mint ismert, hétköznap 9 és 11 között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják az üzleteket.

Nagy István facebook oldalán hangsúlyozta, hogy a piacok esetében minden korosztály a teljes nyitvatartási időben vásárolhat, mivel ezek általában szabadtéren helyezkednek el. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kórokozó terjedését ebben az esetben is a szokásos óvintézkedésekkel kell akadályozni. Azaz igyekezzünk tartani a biztonságos távolságot és minden esetben viseljünk maszkot.

A kormányzat kiemelten kezeli a helyi piacok fejlesztését, és ezzel a beszállítói kör erősítését. A piacok a vásárlóknak és a termelőknek is alternatívát kínálnak a bevásárlóközpontokkal szemben. Ezért a fejlesztésükre idén nyáron 3 milliárd forintos kerettel támogatási pályázatot hirdettek, ebből 30-40 település újíthatja meg a piacát. A beruházásokat 24 hónap alatt kell megvalósítani. Az igények elbírálásának első szakasza november 16-án zárult, de ha a keret nem fogy el, jövő év végéig folyamatosan benyújthatóak az újabb pályázatok.