Évértékelő a Güttler Kft.-nél

A magyarországi piacunk a legerősebb

A november közepén Hannoverben megrendezett Agritechnica 2013 mezőgazdasági gépkiállításon Páska Norbertet, a Güttler Kft. értékesítési igazgatóját cégük idei eredményeiről kérdeztük, valamint arra kértük, számoljon be az Agritechnicán kiállított gépeikről és a vállalat magyarországi kft.-jének telephely építéséről.

 

Páska Norbert, a Güttler Kft. értékesítési igazgatója

 

– Jelenleg a magyarországi piacunk a legerősebb – ezzel a fontos információval kezdte a beszélgetést Páska Norbert. – Otthon már teljesítettük az éves tervünket. Ehhez képest kissé visszafogottabban voltunk jelen az egyéb piacokon: Nyugat-Európában, Romániában és Oroszországban, viszont az elmúlt évekhez képest ezekben az országokban is komoly előrelépést értünk el, és pozitívan tekintünk a jövőbe.

– Mi volt az idei slágertermékük Magyarországon?

– Odahaza továbbra is a hengereink a slágertermékek, ám ezek mellett a kombinált, illetve a szántóföldi kultivátorok értékesítése is határozottan erősödik.

– Milyen új fejlesztésük történt a tavalyi évben?

– A legfőbb újdonságunk a Güttler SuperMaxx Profi 1200 nevű, 12 méteres munkaszélességű kultivátor volt. Már adtunk el ilyet Magyarországon, és jók a tapasztalatok a géppel kapcsolatban, bár a 12 méteres szélességből adódóan nyilván főként a kelet-európai piacon érdeklődnek majd iránta. Viszont az Agritechnica kiállításon nagyon sok orosz partnerrel találkozunk, így itt tudjuk hozzájuk legkönnyebben eljuttatni az információkat. Tervezzük, hogy ezt a terméket jövőre kivisszük Oroszországba, és reméljük, hogy ott sokat tudunk majd belőle értékesíteni.

– Terveznek-e újdonságot a magyar piacra?

– Nem is annyira újdonságot, inkább hiánypótló terméket kínálunk: két évvel ezelőtt elkezdtük az öt- és hatméteres hengereinkre utólag felszerelhető simítóelőtétek kifejlesztését. Most már a hét-nyolcméteres hengereinkhez is tudunk ilyen kiegészítőt kínálni.

– Melyek a Güttler Kft. itteni kiállításon látható termékei?

– Fő termékeinkkel elsősorban a nyugat-európai piacra koncentrálunk, ahol a különböző gyepápolási technológiák a keresettek.

A Güttler gyepápoló termékei a Greenmaster gépcsaládhoz tartoznak. Jelenleg 2,5 méterestől 9 méteres munkaszélességig kínálunk ilyen eszközöket. A kombináció hengert, rugós boronát, szórva-vetőgépet tartalmaz. Németországban most erre van a legnagyobb kereslet.

A másik fő termékcsoportunkat az univerzális kultivátoraink jelentik, amelyek SuperMaxx márkanév alatt kerülnek forgalomba. Nyugat-Európában inkább a kisebb munkaszélességű gépekre, az 5-6 méteres verziókra van szükség.

Természetesen elhoztuk a kiállításra azt a 12 méteres kultivátor is, amiről már beszéltem, és amit majd az orosz partnerünknek viszünk át.

– Mik a tapasztalataik az elmúlt évek kiállításai alapján: mennyire izgalmas az Agritechnica a magyar termelőknek? A sajtó és a kereskedők érdeklődése eléggé általános, de vajon találkozik-e a cég a helyszínen magyar termelővel?

– Örülök ennek a kérdésnek, mert elmondhatom, hogy „kétévről kétévre”, mert ugye kétévente rendezik meg az Agritechnica kiállítást, egyre több magyar termelővel találkozunk Hannoverben. Meglátogatta már a standunkat olyan magyar gazdálkodó is, akivel itt kötöttünk üzletet.

– Ha az otthoni helyzetre utalunk: elférnek-e még a telephelyükön? Amikor utoljára beszélgettünk, említette, hogy kezdik a helyet kinőni, és vannak fejlesztési elképzeléseik.

– Szerencsére olyan stabil lábakon áll a cégünk, hogy erre is jut energiánk, illetve lehetőségünk van a fejlesztésre. Ez esetünkben most azt jelenti, hogy az eddigi béreltről saját telephelyre fogunk költözni.

A beruházás értéke körülbelül 600 millió forint. A kivitelezés 2013 augusztusában kezdődött, és 2014 februárjában fejeződik be, úgyhogy tavasszal áttesszük székhelyünket. A régitől az új bázisunk légvonalban kb. egy kilométerre van: ugyanolyan közel Hódmezővásárhelyhez, csak egy másik út mellett; tehát azok, akik megismerték a régi helyünket, az újat is minden bizonnyal könnyen megtalálják.

– Ez a számok alapján mindenképpen egy nagyon komoly beruházás.

– Valóban. Épp most beszélgettem erről a cég tulajdonosával, Hans Güttlerrel. Elmondta, hogy az életében ez a második nagy kaland. Az első az volt, amikor Magyarországon, 1996-ban a Güttler Kft.-t megalapította.

Agritechnica güttler kiállítás mezőgazdaság páska norbert