fbpx

Itt a szerződésminta az ŐCSG létrehozásához!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 15.

Előnyös az adókedvezmények összevonása? Már van minta az őstermelők családi gazdaságának alapításához és bejelentéséhez.

 

szolo

 

Ma már mindenki tudja, hogy milyen előnyei vannak az őstermelők családi gazdasága alapításának. Sokan mégis megtartják a fél család egyéni őstermelői státusát, a család másik fele pedig egyéni vállalkozóként vagy cégként viszi tovább azokat a tevékenységi köröket, amelyek kívül esnek a többiek tevékenységi körén. Ezek jellemzően kereskedelmi, szolgáltatói tevékenységek. A korábbi – megfoghatatlan jogi helyzetű – családi gazdaságok megszűnnek.

Az ŐCSG alapítását sokszor az motiválja, hogy azok a családtagok is bevonhatók a gazdaságba, akik 16 évnél fiatalabb tagok voltak a korábbi családi gazdaságban. Így velük együtt feljebb tornászható a kedvezményes adózásra jogosító bevételi határ (80 millió forint). Az Agrárkamara most elkészített egy mintát azok számára, akik ŐCSG-t alapítanának. Az alapító szerződést legkésőbb 2021. június 30-ig el kell juttatni a kamarához.

Az ŐCSG-k működését ellenőrizni fogják, különösen az értékesített termék és a bejelentett termelési tevékenység összhangját, illetve az értékesített termék mennyiségét. Ha az illető olyan terméket értékesített, amit az őstermelői nyilvántartásba nem jelentett be, vagy az értékesített termék mennyisége legalább 20%-kal több, mint amennyit a saját gazdasága adatai alapján lehetősége van termelni, öt évre is eltilthatják az őstermeléstől. Erről itt írtunk.