Európa fogyasztóinak lelkén szárad, ha eltűnnek az esőerdők

2004 óta csak 43 millió hektárnyi esőerdő tűnt el,  mint Németország és Írország együttvéve, állítja a WWF. A természetvédő szervezet szerint nem ártana, ha Európa egésze is tudatos fogyasztóvá válna.

 

 

Az elmúlt 16 évben 43 millió hektárnyi esőerdő tűnt el a Földön, javarészt a mezőgazdasági művelés terjeszkedése miatt. A WWF-jelentés műholdadatokra támaszkodik. Ezek alapján 24 különösen veszélyeztetett „forrópontot” azonosítottak a térképen. A legnagyobb erdőveszteséget Brazília, Kolumbia, Peru, Bolívia, Venezuela és Guyana területén tapasztalni, összesen 18,3 millió hektár esőerdő itt tűnt el a térképről. A második leginkább érintett térség Indonézia és Malajzia 5,8 millió hektárral, illetve Paraguay és Argentína 5,2 millió hektárnyi lerombolt erdővel. További hektárokat irtottak Madagaszkár és Szumátra területén. A megmaradt esőerdők 46 százaléka mára nem egybefüggő felületet alkot, hanem az élővilág által nehezen benépesíthető, szabdalt erdőség. Csak Latin-Amerikában 94 százalékkal csökkent emiatt a vadállomány.

A WWF szerint meglehetősen szemforgató hozzáállás azt mondani, hogy mi közünk hozzá, ezek az események Európától oly messze történnek. Az EU és Kína állattenyésztése erősen függ a Dél-Amerikában előállított szójababtól. Brazíliában az elmúlt 30 évben 6-szorosára nőtt a szójatermelés, miközben a növény termőterülete 3,2-szeresére duzzadt, ugyanis az átlaghozamok is csaknem megduplázódtak időközben. Az ország várakozásai szerint 2029-re további 32 százalékkal nőhet a szójatermelés és 41 százalékkal az exportálható babmennyiség. Brazília a környezeti aggályokra azzal válaszol, hogy az ország területének mindössze 4 százalékát foglalja el a szójatermesztés, miközben 66%-a védett terület.

Nemcsak a takarmányfehérje érkezik korábbi esőerdőkből, A kakaó, a marhahús és sok más termék is az európaiak kedvéért foglal el egyre nagyobb teret a bolygón. A WWF szerint az EU által importált élelmiszeripari termékek hatoda valamilyen módon hozzájárul az esőerdők pusztuláshoz. Ezért a fogyasztókat és a politikusok is arra szólítják fel, hogy kerüljék azon termékek vásárlását, behozataluk támogatását, amelyek felelősek az erdőirtásért. A felhívás kissé okafogyottnak tűnik, miután a Green Deal már tartalmazza a legfontosabb környezetromboló nyersanyagok (pl. pálmaolaj) fokozatos kiszorítását az unió piacáról. Lásd kapcsolódó cikkünket itt.

agrár brazil élelmiszer eltűnt erdőirtás erdőpusztulás esőerdő EU Európa fogyasztás indonéz irt mezőgazdaság őserdő pusztul szója vásárol