Élelmiszer-ellenőrzés: a termékek 3,8 százalékát vonták ki

Soknak tűnhet csaknem 14 tonnányi élelmiszer kidobása, de nem az. 11 ezer minta alapján százból négyszer futhatunk bele kockázatos termékbe.

 

sonka

 

Immár tizenharmadik alkalommal került sor a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre. Az ellenőrök az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, a virsliket, a szaloncukrokat és a szezonális zöldség-gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Emellett sor került a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle dió, mák, mandula, kókuszreszelék, bejgli, virsli termékek, továbbá friss csirkehús laboratóriumi vizsgálatára is.

A december 1-31. között végzett ellenőrzés-sorozatban 2501 ellenőrzésre került sor, ebből 414 élelmiszer-előállító helyen, 1441 élelmiszer-forgalmazásban, 646 pedig vendéglátóhelyen történt. Több mint 11 ezer hazai és külföldi élelmiszer került górcső alá. Az ellenőrök 49 alkalommal figyelmeztetésben részesítettek, 117 esetben (4,6%) – összesen több mint 8,1 millió forint – bírságot szabtak ki.

A korábbi évekhez képest ez javuló eredménynek számít – közölte az Agrárminisztérium. A 2019-es 4,2 százalékról 3,6 százalékra csökkent a higiéniai és 2,7 százalékról 1,9 százalékra esett a nyomon-követhetőségre vonatkozó hiányosságok előfordulási aránya. A megvizsgált termékek 3,8 százalékát, 423 tételt, összesen 14 300 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

A feldolgozás fejlesztésére idén is várható élelmiszeripari pályázat, amiről itt írtunk.

agrár bírság élelmiszer ellenőr ellenőrzés kivon kockázat mezőgazdaság