fbpx

Automatizált megoldások, robotikai fejlesztések

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 08.

Nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el a NAK TechLab három hónapos programjának keretében, melyek új agrárszolgáltatások gyakorlati megjelenését, elterjedését alapozhatja meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal másodjára indította el a NAK TechLab inkubációs programot. Ez alkalommal is piacvezető nagyvállalatok csatlakoztak a mezőgazdaságot érintő kihívásokkal a programhoz.

 

Agrár vállalkozás

A hazai startupok formabontó megoldásokkal tudnak előrukkolni a kihívásokra (Fotó: NAK TechLab videó)

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke

Ez a program is bebizonyította, hogy a szakmai támogatás mellett a hazai agrár startupok formabontó megoldásokkal tudnak előrukkolni az agrárszektort érintő kihívásokra. A nagyvállalati együttműködések elősegítik a technológiák szélesebb körben terjedését, így a fejlesztések az agrárszektor egyéb szereplőihez is eljutnak.”

 

Bonafarm Csoport

Az első inkubációs programban elindult együttműködés folytatásaként, a digitális csapdázási fejlesztéssel közel 400 hektár hibridkukoricatáblán teszteli a SMAPP LAB megoldását 2021 tavaszán.

Szintén tesztelési célzattal, a köbözés-mérés kiváltására alkalmas lézeres robotot fejlesztett a Datastart Kft., melynek segítségével költséghatékonyabban, mozgatás nélkül lehet meghatározni a termény mennyiségét.

 

Piacvezető nagyvállalatok és sturtap cégek együttműködésben az innovatív agrármegoldások érdekében.

Talaj vizsgálat után tíz perccel már van eredmény (Fotó: NAK TechLab videó)

 

Axiál Kft.

Két vállalkozással kezdte meg a közös munkát. A Csernozjom fejlesztése a vállalat több ezer ügyfelének nyújt pontos adatokat a talaj vizsgálatát követő tíz percen belül, ezzel elősegítve a helyes tápanyag-gazdálkodást.

A cég a működése hatékonyságának javítása érdekében az iparági toborzás hiányosságait pótló HR céggel, az Upsoo-val is együttműködik.

 

Syngenta Kft.

Három, a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságát elősegítő startuppal kezdte meg a közös munkát.

 

Raktározás

A korszerű leltározási és raktározási megoldás lerövidíti a folyamatot (Fotó: NAK TechLab videó)

 

KITE Zrt.

Az Aeriu drónos leltározási és raktározási megoldás alkalmazásával a KITE Zrt. nem csak önmaga, de ügyfeleik számára is lerövidíti a hagyományos módszerrel végzett raktározási folyamatokat.

A vállalat az Agroclerk ügyviteli folyamatokat segítő platformot is teszteli, mellyel a gazdálkodók jelentős időt spórolhatnak az adminisztrációs munkák terén.

 

SIÓ-ECKES Kft.

A hazai gyümölcstermelés versenyképességének és a termelők hatékonyságának javítása érdekében két startup összefogásával – Growberry&byome – a jövő félévben az ország különböző pontjain teszteli a cég kihívására kidolgozott megoldást.

 

Robot technológia

A robotok az automatizált megoldások érdekében (Fotó: NAK TechLab videó)

 

Auchan Magyarország Kft.

A hazai termelőkkel való eredményes együttműködéshez keresett automatizált megoldásokat az áruházlánc. Szoftveres robotikai fejlesztéssel optimalizálja különböző folyamatait a RobonIQ/StrellCo. segítségével, raktározási folyamatait könnyíti az Aeriu közreműködésével.

A zöldség-gyümölcs várható betakarítását előre jelző és nyomon követő rendszer fejlesztésén kezdett dolgozni a Monodon Solutions csapatával, mely a gazdálkodók számára is előre jelzi az optimális mennyiség beszállítását.

 

Vodafone

A három hónapos inkubátorprogram technológiai partnereként a Vodafone az IoT-technológiában rejlő lehetőségekkel növeli a hatékonyságot az agrár szektorban, akár a termőterületen, akár a telephelyen alkalmazott szenzoros megoldásokkal.

 

Drón technológia

Az emberre mindig szükség lesz, de nagyon közel vagyunk a teljes automatizációhoz (Fotó: NAK TechLab videó)

 

Kisfilmek az innovációs lehetőségekről

Az inkubációs program végén hétrészes videósorozat készült. A filmekben – azon túl, hogy bemutatják a három hónap során formálódó együttműködéseket – piacvezető, hazai nagyvállalatok képviselői mondják el, hogyan látják az agrárium innovációs lehetőségeit és a magyar mezőgazdaság digitalizációs trendektől is izgalmas jövőjét.

 

A sorozat megtekinthető epizódjai:

  • Bonafarm Csoport

 

  • Axiál Kft.

 

  • Syngenta Kft.

 

  • KITE Zrt.

 

  • SIÓ-Eckes Kft.

 

  • Auchan Magyarország Kft.

 

  • Vodafone Magyarország

 

Forrás: NAK