fbpx

Ambiciózus BASF-célok az újrahasznosításban

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 11.

Jövő év végére a BASF minden termékéről tudható lesz, hogy mekkora a karbonlábnyoma. 2025-re pedig már 250 ezer tonnányi hulladékot lesznek képesek hasznosítani. A PET palacktól kezdve az autógumiig mindenféle kőolajtermékből újra olajat tudnak gyártani. Továbbá a lítium-akkumulátorok újrahasznosítását is célul tűzték ki.

December 10-én a BASF egy teljes konferenciát szentelt a körforgásos gazdálkodás témájának. A vállalat vezetője, Martin Brudermüller felvezető beszédében hangsúlyozta: a vegyipari vállalatnál jelenleg több 20 újrahasznosítási program működik. A melléktermékek és hulladékok visszacsatolása a gyártási folyamatba az európai Green Dealnek is célkitűzése. Mint az ismert, az EU 2050-re el kívánja érni a karbonsemlegességet. A BASF a maga eszközeivel segíti az uniós célok elérését, de ehhez szükség lesz a politikai döntéshozók támogatására is. Martin Brudermüller szerint az ipar innovációs törekvéseit támogatni kell, különben nehéz lesz a nemzetközi porondon versenyképesnek maradniuk az európai vállalkozásoknak.

 

BASF vezer
Martin Brudermüller, a BASF vezetője

 

A BASF a maga részéről azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re évente 250 ezer tonnányi hulladék újrahasznosításával csökkentse fosszilis nyersanyag-felhasználását. 2030-ra pedig megduplázzák, 17 milliárd euróra növelik azon termékeik forgalmát, amelyek a körforgásos gazdálkodást szolgálják. A célkitűzést úgy tudják elérni, ha egyre több fenntartható forrásból származó alapanyaggal dolgoznak, ezekhez természetesen új feldolgozási folyamatokra lesz szükség. Végül, de nem utolsó sorban a digitalizáció révén az anyagtakarékosabb üzemelés feltételeit is meg kell teremteni.

 

Műanyagkeverékből olajat

Fenntartható alapanyagnak azt tekinthetjük, amelyik nem fosszilis energiahordozónak köszönheti a létrejöttét, hanem megújuló energiaforrásból vagy újrahasznosított alapanyagból származik. A BASF-nél a műanyaghulladékot pirolízis segítségével olajjá alakítják, amit aztán újra felhasználnak a gyártásban. A kémiai újrahasznosítás során egy egészen más alapanyaghoz jutunk, mint amikor csak fizikailag dolgozzuk fel a hulladékot. Utóbbi esetén a műanyagflakonból ismét műanyagflakon lesz. A BASF új technológiájában azonban a legkülönfélébb műanyagok keverékéből készül egy állandó összetételű olaj, ami viszont ismét a legkülönbözőbb célokra hasznosítható – mutatott rá Martin Brudermüller. Pirolízissel nemcsak sokféle műanyag bontható, akár autógumikból is készíthetünk olajat. A mechanikai újrahasznosítás legnagyobb gátja ma éppen az, hogy a műanyagok csak gondos szortírozás után kerülhetnek a feldolgozóba. Mivel ez nehézkes, az évente keletkező 250 millió tonnányi műanyagnak csak ötödét reciklizálja a világ. Az újrahasznosítás során emellett romlik a műanyag minősége is. A BASF ezért a fizikai újrahasznosítás technológiájának fejlesztésén is dolgozik.

A BASF emellett új természetes anyagokat is keres a gyártáshoz. Kutatói felfedezték, hogy a rambután gyümölcs (hamis licsi) leveleiből, héjából és magjaiból származó hatóanyagok pozitív hatással vannak a bőrre és a hajra. A kozmetikai összetevők fenntartható beszerzése érdekében a vállalat elindította az első két ökológiai minősítésű rambutántermelő gazdaságot Vietnámban – tudtuk meg.

 

Az elektromos autók és a lítium

A cégvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy 2030-ra már 7 millió elektromos autó üzemelhet Németországban. Ezek elhasználódott akkumulátorai idővel komoly környezeti problémát fognak okozni. Másrészt a gyártás egyre nagyobb alapanyaghiánnyal küzd. Ráadásul egy kilogrammnyi lítium-hidroxid-monohidrát előállítása 7,4 kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátással jár, továbbá 271 kilogramm vizet használ fel. 2030-ban 1,5 millió tonna lítiumakkumulátor vár majd arra, hogy újrahasznosítsák, a BASF azon van, hogy erre képes is legyen – jelentette ki a cégvezető. A járványhelyzet ellenére két akkumulátor-újrahasznosító gyár is épül Európában, amelyek 2022-ben kezdhetik meg a működésüket. A kezdeti kapacitások évente mintegy 400 ezer elektromos üzemű jármű ellátását teszik majd lehetővé a BASF újrahasznosított akkumulátoraival.

 

akkumulatorgyar
Akkumulátor-újrahasznosító gyár épül Finn- és Németországban

 

A BASF 2021 végére már arra is képes lesz, hogy az általa értékesített 45 ezer termék mindegyikének meghatározza a karbon-lábnyomát. Mivel a 700 gyártóüzem összes ilyen paraméterét mérik, kommunikálni tudják majd a BASF által egy tonnányi termékre vonatkoztatott teljes CO2-kibocsátását is. Ez a fogyasztók számára is transzparensebbé teszi a vállalat működését.

A BASF innovációiról legutóbb itt számoltunk be.