fbpx

Dejó a dió?

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 24.

Egyre több üzlet mellőzi a diót a polcairól, és bevállalja, hogy a vevőknek csak különböző diópótlókat kínál. Eközben az uniós piacon prémium termék a magyar dió. Mi áll ennek hátterében, és mi kerül így a karácsonyi bejglibe?

Tavaly télen az export ellenére nem növekedett itthon a dió ára, azonban 2020 időjárása nem kedvezett a termesztőknek.

 

dió

 

Fagy és károkozó

A diósok területe az utóbbi tíz évben több mint duplájára növekedett, és az ültetvények termőre álltak, azonban a tavaszi fagy kettő hullámban elvitte az idei termés több mint felét. Ez mellett (a hazai ültetvényeken nyolc éve megjelent) nyugati dióburok-fúrólégy is károsítja a termést. A fertőzött, lehullott termést mielőbb össze kell gyűjteni és el kell égetni. A nyár eleji aszályos idő miatt a diószemek mérete kisebb a megszokottól, ezzel együtt minőségi problémák felmerülnek.

 

Árak

A kedvezőtlen időjárásnak, a károkozók általi fertőzöttségnek hatására lényegesen magasabb árakkal kell számolnunk a tavalyiakhoz képest. Térségtől függően 15-40%-os áremelkedés tapasztalható már most.

 

dió ára
A fogyasztói árak alakulása, dióbél (Ft/kg)

 

Az üzletláncok, kisebb élelmiszer üzletek csak az ünnepeket megelőző időszakokban teszik ki a polcra a darált diót (elég magas áron), ugyanis nem vállalják be, hogy készleten, a polcon maradjon, és lejárt szavatossággal a megsemmisítendő kategóriát gyarapítsa. Inkább a mesterséges diópótlókkal kereskednek, melyek eltarthatósága lényegesen hosszabb. Igaz, az ízélmény is jóval kisebb…

A helyi piacokon hamarabb kapunk pucolt dióbelet, vagy egész, héjas diót. Azonban ott érdemes válogatni, egy-két diót megtörni és megkóstolni, ha nem a jól ismert gazdától vásárolunk, mert érhetnek minket meglepetések.

 

dióbetakarítás

 

A termelési költséget csökkentheti az egyre jobban elterjedő betakarító gépek, melyekkel jelentős élő munkaerő váltható ki. Azonban ez sem segít egy-egy rossz, szélsőséges, kedvezőtlen időjárású évben.

Fotó: Horizont Média Archívum