fbpx

Ez nem is tél: 6-8 fok lesz a hétvégén

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 10.

A sok esőtől átázott talaj a következő napokban kicsit szikkadhat. Tartósan pluszok jönnek és nem fog esni az eső.

Csütörtök reggelig a mögöttünk álló egy hétben az ország nagy részén 15 és 30 mm közötti csapadék hullott. Ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett, ahol alig volt eső, a nyugati, délnyugati határszélen viszont 35-40 mm-t mértek. A talajok felszíne az ország nagy részén igen sárossá vált, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is sokfelé telített, az ennél mélyebb rétegekbe azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tud nedvességet felvenni a talaj.

 

talajnedvesseg
Telítődtek a talajok (Forrás: met.hu)

 

Az őszi vetések általában jó állapotban vannak, az enyhe, esős időben tovább fejlődtek. A repcére többnyire 6-8 leveles, míg a kalászosokra 1-3 leveles, sűrű állományok a jellemzők. Az előttünk álló egy hétben is folytatódik az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárás. Vasárnapig gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé kell párás, ködös időre számítani. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, pénteken keleten gyenge eső előfordulhat. Vasárnap a legtöbb helyen megszűnik a köd, a Dunántúlon szakadozottabbá válik a felhőzet, főként a nap első felében azonban többfelé előfordulhat gyenge eső. A hőmérséklet a hét végéig többnyire éjszakánként is fagypont felett alakul, péntek reggel a délnyugati tájakon valószínű gyenge fagy. Napközben 3 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

 

nedves talaj

 

A jövő hét első napján még nagyobb területeken kisüthet a nap, a derült tájakon azonban hajnalban fagypont alá csökken a hőmérséklet, viszont napközben 5 fok fölé melegszik a levegő. Ezzel szemben a tartósan borult, párás, ködös területeken alig lesz napi hőingás, kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Kedden sokfelé marad napközben is rétegfelhős, párás az idő, majd a hét közepén főként a Dunántúlon és a Tiszántúlon szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki a nap, míg máshol marad az egyhangú, szürke idő, néhol szitálással. A szél megélénkülésére főként a Kisalföld térségében lehet számítani vasárnap és kedden, ott szikkadhatnak némiképp a sáros talajok.