fbpx

Pocokinvázió: a házi készítésű méreg veszélyes és tilos

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 07.

A Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy pocokgyérítést a szabályoknak megfelelően kell elvégezni. A házi megoldás káros a környezetre és kevésbé hatékony, mint a legális készítmény.

 

pocok
Pocok (Forrás: freenatureimages.eu)

 

A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy túlszaporodtak a mezei pockok. A helyzet kezelése érdekében a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen. A Nébih felhívja a figyelmet rá, hogy az alternatívaként használt háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem) sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag. A háztartási patkányirtó kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának. Ezek a melegvérűekre igen veszélyes szerek, nem véletlen, hogy használatukat csak nagyon indokolt esetben, csak a megadott hatóanyag szükséghelyzeti engedélyezésével teszi lehetővé a hatóság. A mezei pocok elleni védekezés módját ebben a cikkében írja le a Nébih. A Mezőhír ebben a cikkben hívta fel a figyelmet arra, hogy AKG-s területeken is használható a Pocok Tox.