Legfontosabb piacunk lábadozik

A vártnál jobban teljesített Németország gazdasága a harmadik negyedévben, de ez még mindig kevés az előző évi adatokhoz képest. A hazai össztermék (GDP) 8,5 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, ugyanakkor 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) keddi közleménye szerint, írja az MTI.

 

 

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye főleg a lakossági fogyasztás 10,8 százalékos, a beruházások 16 százalékos és az export 18,1 százalékos növekedése révén javult a július-szeptemberi időszakban az előző negyedévhez, a koronavírus-járvány első hullámának idejéhez viszonyítva. Ugyanakkor az egy évvel ezelőtti szinthez képest 4 százalékos a GDP csökkenése. A koronavírus-járvány okozta válság hatását jelzi, hogy éves összevetésben a német gazdaság minden mutatója romlott.

A lakossági fogyasztás például 3,7 százalékkal süllyedt, a beruházások 9,8 százalékkal estek vissza, az export 9,1 százalékkal maradt el a 2019 július-szeptemberi szinttől. Gazdasági ágazatokat tekintve leginkább a vállalkozásokat kiszolgáló szolgáltatások 8,4 százalékos, a kereskedelem, a közlekedés és a vendéglátás 3,4 százalékos és az építőipar 2,6 százalékos csökkenése vetette vissza a gazdaságot. A válság hatása a munkaerőpiacon is megmutatkozik. A 83,2 milliós országban a harmadik negyedévben átlagosan 44,7 millióan dolgoztak, ami 654 ezer fős, 1,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

agrár GDP járvány mezőgazdaság német növekedés piac válság vírus visszaesés