fbpx

Most már tényleg jön a fagy

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 19.

Eddig csak riogattak vele a meteorológusok, de most már tényleg itt az ideje az éjszakai, hajnali fagyoknak. A novemberi vegetációs index azt mutatja, hogy eddig nagyon enyhe volt az ősz.

Bár az elmúlt 30 nap csapadékösszege a sokéves átlag alatt alakul, sokfelé még mindig sáros, néhol vízzel borított a talaj, a Dunántúlon jobb a helyzet. A jelentős októberi csapadék miatt számottevő késést szenvedett a kukorica betakarítása, még mindig vannak aratásra váró táblák. A már elvetett árpa, illetve búza azonban szépen fejlődik, de sajnos a gyomok is. Az őszi káposztarepce jellemzően 6-8 leveles állapotban van. Az NDVI vegetációs index november első felében az ilyenkor szokásosnál országszerte magasabb értékeket mutat, ez a csapadékos és enyhe, sokfelé fagymentes időnek köszönhető.

 

Talajnedvesség

 

Lassan befordulunk a télbe

Az előttünk álló egy hét során meglehetősen változékony, éjszakánként gyakran fagyos időre van kilátás. Ma este északnyugat felől eléri térségünket egy hidegfront, ami – elsősorban éjszaka –jelentős lehűlést hoz. A fronthoz kötődően 2-5 mm közötti csapadékra lehet számítani az ország nagy részén a péntek reggeli órákig, majd pénteken napközben a középső országrészben várható további eső, zápor. Szombaton és vasárnap többnyire napos, száraz időre van kilátás. A hidegfront mögött észak felől már péntek estétől egyre többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, szombat reggelre pedig országszerte fagyok várhatók, 0, -5 fokig hűl le a levegő, de a fagyzugos területeken ennél hidegebb is lesz.

 

ősz

 

Vasárnap hajnaltól éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek eleinte még mindenütt feloszlanak, de a hét közepétől egyre többfelé napközben is megmaradnak. Hétfőn elszórtan lehet gyenge eső, zápor, a jövő hét közepétől pedig szitálásra lehet számítani. A reggeli fagyok mértéke és területi kiterjedése hétfőtől csökken, de továbbra is többfelé lehet 0 fok alatti hőmérsékletekre számítani az országban. Napközben jellemzően 3-8 fokig melegszik a levegő.