fbpx

Így utazhatnak az egyéni vállalkozók és őstermelők este 8 után

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 12.

A 2020. november 11-től hatályos kijárási tilalom nem vonatkozik a munkavégzés esetére, továbbá a munkavégzés helyére, illetve onnan a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés idejére. Ezen eseteket okirattal igazolni kell.

 

traktor éjszaka

Alkalmazottak formanyomtatványa

Szerda 0 órától este 8 és reggel 5 óra között – főszabály szerint – mindenkinek lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén kell tartózkodnia. A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akik munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő utazás vagy a munkavégzés helyéről történő hazautazás miatt hagyják el a lakó-, tartózkodási vagy szálláshelyüket. A felmentésre való jogosultságot okirattal szükséges igazolni. Az alkalmazottak formanyomtatványa a kormany.hu oldalról tölthető le.

 

Egyéni vállalkozók igazolvánnyal

Egyéni vállalkozók, őstermelők számára is okiratra lesz szükség. Ameddig ezt nem teszik közzé, addig az érintettek a vállalkozói (amennyiben rendelkezik vele), illetve az őstermelői igazolványt tartsák maguknál és a hatósági ellenőrzés esetén mutassák be – javasolja az Agrárkamara. Továbbá a lakóhely vagy a szálláshely elhagyása előtt készítsenek egy írásos nyilatkozatot, amelyben rögzítik a saját azonosító adataikat, a kijárási tilalom alóli kivételre okot adó körülményt, és ezt is tartsák maguknál hatósági ellenőrzés esetére.

 

hajnali út

 

A menza és büfé üzemelhet

A kormányrendelet értelmében, főszabály szerint, a vendéglátóüzletek helyben fogyasztás céljából nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag házhoz szállíthatják az ételt. Ez a szabály nem terjed ki a munkahelyi éttermekre, büfékre, a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, a köznevelési intézmények, szakképző intézmények menzájára, valamint büféjére – ha ezeknél kizárólag dolgozókat, vendégeket, tanulókat szolgálnak ki –, valamint az egészségügyi intézményekben lévő éttermekre, büfékre. A kivétellel érintett helyek üzemeltetői fogadhatják a mezőgazdasági termelőktől származó élelmiszeralapanyag-szállítmányokat.