fbpx

Hogy hat a gabonaárakra, ha nyer, vagy ha veszít Trump?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 04.

Emelkedőben a terményárak. Mintha a tőzsde már eldöntötte volna, ki nyer. Mire számítsunk rövid és hosszabb távon?

E cikk írásakor még nem lehet tudni az amerikai választás eredményét, noha Donald Trump idejekorán leszögezte: ő nyert. A farms.com az elnökválasztás kapcsán azt boncolgatja, milyen hatása lenne a tőzsdére, ha mégsem Trump folytathatná a kormányzást. A cikk írója emlékeztet, négy évvel ezelőtt, amikor a jelenlegi elnök megverte Hillary Clintont, másnapra a kukorica árfolyama 4 százalékot, a szójababé 2 százalékot esett. Később a terményárak visszakorrigáltak.

Maguk a vidéki farmerek Iowa, Illinois és Minnesota államokban 80 százalékban Trump mellett állnak a Successfull Farming portál szerint. Ennek oka, hogy a kereskedelmi háború negatív hatásait és az időjárási csapásokat (árvizek, fagy, tornádók) a Trump kormányzat 28 milliárd dollár szétosztásával ellensúlyozta a gazdaságokban. Ezenfelül adókönnyítéseket vezetett be. A farmerek 44 százaléka szentül hiszi, hogy három éven belül erősebbé válik az amerikai gazdaság.

kukorica

 

A tőzsde még a farmereknél is konzervatívabban működik: azt szereti, ha a dolgok változatlanok, tehát kiszámíthatóak. Az árak jelenlegi emelkedése már előre vetíti: a brókerek „optimisták”, Trump győzelmére fogadtak. Ugyanez történt akkor is, amikor Obama másodszor is bizalmat kapott a néptől. Ám akár győz, akár veszít Trump, mindennek csak rövid távú hatása lesz a tőzsdére. Néhány bróker megszedi magát, a gazdaság többi szereplőjének pedig viselnie kell a választás hosszú távú következményeit.

Legutóbbi cikkünkben a kőolaj árának a terményárakra gyakorolt hatását elemeztük.