Olcsóbbak a műtrágyák, de meredeken emelkedett a permetszerek ára

Az egyes inputanyagok árát ellentétes irányba mozdította el a koronavírus. A tápanyagutánpótlás jól járt vele, a növényvédelem nem.

 

 

Sokat estek a gyártási költségek

2020 júliusában megnövekedett a műtrágyák iránti kereslet, köszönhetően az őszi talajerő-utánpótlási munkálatok közeledtének. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt. A termékek értékesítési árai tekintetében jelentős áresés volt tapasztalható. Az elmúlt év júliusi áraihoz képest idén jóval olcsóbban lehetett műtrágyához jutni. A MAS ára csaknem ötödével esett (-18 %), míg az összetett műtrágyák közül a MAP ára esett vissza a legjobban (-14%).

Európa – ezen belül Magyarország – jól ellátott nitrogénalapú műtrágyákból, azonkívül a gyártás költségeit erősen csökkentette a kőolaj árának zuhanása, ami pedig a Covid-19-cel járó gépjárműforgalom-csökkenésnek köszönhető.

 

 

Akadozó ellátás, készletezés

Az előző év azonos időszakához képest idén júliusban gombaölőkből közel a fele, rovarölőkből valamivel több, mint a másfélszerese fogyott, gyomirtókból pedig 20 százalékkal többet vásároltak a gazdák – ez az évjárat növényvédelmi hatása. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Force 1,5 G és a Roundup Mega voltak, amelyek tavaly júliusban is a legnagyobb volumenben fogytak. Az előző év júliusához képest a megfigyelt szerek árai is most jóval magasabbak voltak, néhány termék kivételével.

 

 

Európa – és benne Magyarország – növényvédőszer-gyártása, illetve -ellátása erősen függ a kínai alapanyagoktól. Ezek az első negyedévben nem a várt mennyiségben és ütemezésben érkeztek meg. Igaz, hogy az ázsiai gyártás azóta ismét helyreállt, az európai hiánypszihózis azonban lassan cseng le (a forgalmazók nem is siettetik). Érezhető a megváltozott anyaggazdálkodási szemlélet is: a forgalmazók nagyobb készleteket halmoznak fel, ennek megnövekedett költségeit is viselik, közben pedig alternatív beszerzési csatornák kiépítésén dolgoznak.

gombaölő gyomirtó mennyibe kerül mezőgazdasági inputok műtrágya ára nitrogén műtrágya növényvédő szer ára permetszer rovarölő