fbpx

Olcsóbbak a műtrágyák, de meredeken emelkedett a permetszerek ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 29.

Az egyes inputanyagok árát ellentétes irányba mozdította el a koronavírus. A tápanyagutánpótlás jól járt vele, a növényvédelem nem.

 

 

Sokat estek a gyártási költségek

2020 júliusában megnövekedett a műtrágyák iránti kereslet, köszönhetően az őszi talajerő-utánpótlási munkálatok közeledtének. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt. A termékek értékesítési árai tekintetében jelentős áresés volt tapasztalható. Az elmúlt év júliusi áraihoz képest idén jóval olcsóbban lehetett műtrágyához jutni. A MAS ára csaknem ötödével esett (-18 %), míg az összetett műtrágyák közül a MAP ára esett vissza a legjobban (-14%).

Európa – ezen belül Magyarország – jól ellátott nitrogénalapú műtrágyákból, azonkívül a gyártás költségeit erősen csökkentette a kőolaj árának zuhanása, ami pedig a Covid-19-cel járó gépjárműforgalom-csökkenésnek köszönhető.

 

 

Akadozó ellátás, készletezés

Az előző év azonos időszakához képest idén júliusban gombaölőkből közel a fele, rovarölőkből valamivel több, mint a másfélszerese fogyott, gyomirtókból pedig 20 százalékkal többet vásároltak a gazdák – ez az évjárat növényvédelmi hatása. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Force 1,5 G és a Roundup Mega voltak, amelyek tavaly júliusban is a legnagyobb volumenben fogytak. Az előző év júliusához képest a megfigyelt szerek árai is most jóval magasabbak voltak, néhány termék kivételével.

 

 

Európa – és benne Magyarország – növényvédőszer-gyártása, illetve -ellátása erősen függ a kínai alapanyagoktól. Ezek az első negyedévben nem a várt mennyiségben és ütemezésben érkeztek meg. Igaz, hogy az ázsiai gyártás azóta ismét helyreállt, az európai hiánypszihózis azonban lassan cseng le (a forgalmazók nem is siettetik). Érezhető a megváltozott anyaggazdálkodási szemlélet is: a forgalmazók nagyobb készleteket halmoznak fel, ennek megnövekedett költségeit is viselik, közben pedig alternatív beszerzési csatornák kiépítésén dolgoznak.