fbpx

Kína alaposan bespájzolt szójából – Miért jó ez nekünk?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 05.

Amit a világ első számú szójaimportőre tesz, az lényegében eldönti a világpiaci árakat.

 

Tele a raktár

Peking tartva a koronavírus kereskedelemfékező hatásától, valamint az USA-val való kiszámíthatatlan viszonyától, úgy döntött, hogy növekvő állatállománya részére idejekorán bespájzol. A hatalmas készletek tárolására képes kormányzat a 2019/20-as gazdasági évben soha nem látott mennyiségű szóját halmozott fel, 98,5 millió tonnát importált. Bár az előrejelzések szerint a takarmánygyártók és az olajütők igénye számottevően növekszik a futó gazdasági évben, a készletek mostanra akkorára duzzadtak, hogy Kína szójabehozatala mindenképpen fékeződni fog 2020/21-ben – latolgat az USDA. Az amerikai előrejelzés szerint a kínai szójabehozatal a 20/21-es gazdasági évben 95 millió tonnára csökken a magas induló készlet miatt.

 

 

Az igények nőttek, de nem ennyire

Az olajütők a futó gazdasági évben mintegy 95 millió tonna szóját használhatnak fel, szemben a tavalyi 90 millió tonnával, a takarmánygyártók pedig 73 millió tonnát, ami egy év alatt 4 millió tonnás növekedést jelent. Az amerikai elmezők becslése szerint Kína saját szójatermése ebben a gazdasági évben közel 18 millió tonna lesz, egy millió tonnával több, mint tavaly. A termőterület 9,5 millió hektár volt, azaz csaknem 2 tonnás átlaghozamokkal kalkuláltak. Jövőre a termőterület tovább nőhet 9,8 millió hektárra, az össztermés pedig átlépheti a 19 millió tonnát. Repcéből ugyanekkor 13,5 millió tonnás termésre számítanak, köszönhetően az importkorlátozásoknak és a magas belföldi árnak.

 

Mi ebből a lényeg?

Kína kisebb kereslete már önmagában eldönti a világpiaci árak mozgását. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az idei brazil termés rekord nagyságú lett, és az USA is igen szép eredményt – ha nem is rekordot – ért el, biztosak lehetünk benne, hogy 2021-ben a hazai takarmánygyártók jóval olcsóbban juthatnak majd hozzá a szójához, mint az utóbbi két és fél hónap rallyjában. Rövid távon azonban csillagászati árakkal kell hogy dolgozzanak a takarmánygyártók, és nemcsak a szója, hanem a búza, kukorica, napraforgó terén is. Erről társlapunk, az Agrárágazat itt irt, a MezőHír kapcsolódó cikkei pedig itt és itt találhatók.  2021-ben azonban lazíthatunk a nadrágszíjon: a készletek a gabonákból sem indokolták a pánikot, így az árak remélhetőleg hamarosan visszatérnek a normális kerékvágásba.