fbpx

Párbeszéd a mezőgazdaság jövőjéről

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 06.

A közelmúltban a Bayer online konferenciasorozatot szervezett Párbeszéd a mezőgazdaság jövőjéről (Future of Farming Dialogue) címmel. Ennek részeként Liam Condon, a Bayer növénytermesztési részlegének elnöke hangsúlyozta a vállalat 2019-ben bejelentett fenntarthatósági kötelezettségvállalásának fontosságát.

„A mezőgazdasági ágazatban sajnos nem szokatlanok a nehézségek – az áradástól az aszályon át a kártevők fertőzéséig –, de a COVID-19 újabb erőteljes emlékeztető arra, hogy az élelmezésbiztonság érdekében fenntarthatóbb és ellenállóbb rendszert kell létrehozni” – mondta Condon. „Az innováció, a tudomány és az együttműködés kulcsfontosságú a világjárvány megoldása szempontjából, de mindezek a mezőgazdaságban is szükségesek a termelők előtt álló jelenlegi és jövőbeli kihívások megoldásához.”

A Párbeszéd a mezőgazdaság jövőjéről számos nemzetközileg elismert előadót és érdekelt felet vonultatott fel az egyetemektől, az iparból és a médiából. A vita középpontjában az állt, hogy hogyan lehetne rugalmasabb élelmiszer-rendszereket felépíteni, felgyorsítani a fenntarthatóság által vezérelt innovációkat, és olyan új üzleti modelleket kifejleszteni, amelyek jutalmazhatják a gazdálkodókat az ökoszisztéma számára nyújtott szolgáltatásaikért.

Condon megemlítette a Bayer fenntarthatósági kötelezettségvállalásait: „Különösen a kihívásokkal teli időkben a mi felelősségünk, hogy segítsünk az élelmezésbiztonság fenntartásában és a környezeti lábnyom csökkentésében. Segítenünk kell a gazdálkodókat is abban, hogy biztosítsuk az elegendő élelmiszer előállításához szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat, miközben a termelők kevesebb erőforrást használnak fel, és gondoskodnak a környezetről. Ennek kulcsa az innováció, és ez az, amire továbbra is fókuszálunk.”

 

A Bayer kötelezettséget vállalt, hogy agronómiai ismereteket, eszközöket és partnerséget kínálva 100 millió kisgazdát támogasson világszerte
A Bayer kötelezettséget vállalt, hogy agronómiai ismereteket, eszközöket és partnerséget kínálva 100 millió kisgazdát támogasson világszerte

 

Ennek szellemében a vállalat nemrégiben több terméket fejlesztett, és kezdeményezéseket indított el:

  • Az iparágban elsőként kifejlesztettek egy modellt, amely képes mérni a növényvédő szerek környezeti hatásait a világ bármely terményében. A vállalat ezt a modellt használta a teljes portfólió világszerte történő átvilágítására, a fenntarthatósági következmények megértése érdekében.
  • A Bayer Carbon Initiative programot indították el annak érdekében, hogy a termelők bevételt szerezhessenek az „éghajlat-intelligens” módszerek alkalmazása segítségével. A Bayer szerint ez az innovatív, tudományos alapokon nyugvó és együttműködő kísérleti program a nulla szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaság kialakítására adhat a jövőben lehetőséget.
  • A Bayer nemrégiben új, alacsony termetű kukoricát és termesztési rendszerét vezette be Mexikóban, VITALA néven. A VITALA-rendszer egy új hibridkukoricából és az ehhez kapcsolódó agronómiai háttérből áll, amelyek segítenek a mexikói gazdálkodóknak abban, hogy kevesebb erőforrást felhasználva többet termeljenek. A Bayer folytatja a kutatásokat és a kísérleteket azzal a céllal, hogy régióspecifikus fajtákat vezessen be más piacokon, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára a világ minden táján, hogy ugyanezeket az előnyöket élvezzék.
  • A „Jobb Élet Gazdálkodási Szövetség” a Bayer által vezetett kezdeményezés a kisgazda gazdálkodói közösségek megerősítésére. Ez a szövetség a partnereivel együtt know-how-t, inputokat, pénzügyi megoldásokat és piaci hozzáférést biztosít számukra. Ebben az évben bővült az Indonéziában és Bangladesben nyújtott támogatások, valamint az új banki szolgáltatások köre Indiában. A felsorolt erőfeszítések – sok más mellett – segítenek a Bayernek abban a kötelezettségvállalásában, hogy hozzáférést, agronómiai ismereteket, eszközöket és partnerségeket kínálva 100 millió kisgazdát támogasson világszerte, és 30%-kal csökkentse a főbb mezőgazdasági növények által termelt üvegházhatású gázok kibocsátását a fő mezőgazdasági piacokon, illetve 2030-ig szintén 30%-kal csökkentse a növényvédelem környezeti hatásait.

 

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY