fbpx

Tisztulnak a szántóföldek, ültetvények

Írta: Kohout Zoltán - 2019 augusztus 26.

Egyre átláthatóbb és tisztább a közvetített alkalmazottak foglalkoztatása Magyarországon – ismertette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait a Délmagyarország. Ez a szegmens a teljes éves agrárkibocsátás mintegy 10%-át termeli: egy év alatt 844 munkaerő-kölcsönző cég közel 160 ezer dolgozót közvetített ki 7360 vállalkozáshoz, s bevételük meghaladta a 256 milliárdot.

A piac legnagyobb szereplője, a Prohuman közel 12 ezer embert foglalkoztat rendszeresen közvetített munkavállalóként, és csaknem 600 vállalatnak kölcsönöz. Az ügyvezető szerint ma már nem éri meg az a fajta család, amikor a kölcsönzött munkaerőt papíron alacsonyabb bérezésű helyre veszik fel, mint amilyenben valójában alkalmazzák. Juhász Csongor szerint a bérezés átlátható és szabályozott, folyamatos az adóhivatali és más hatósági ellenőrzés, így a tisztességtelenek fokozatosan kikopnak a piacról.

A Szegeden is irodát működtető WHC-csoportnál azt tapasztalják, hogy a dél-magyarországi térségben elsősorban az élelmiszeripari feldolgozáshoz és a mezőgazdasági idénymunkához keresnek kölcsönzött munkaerőt – az utóbbi, kézimunkaigényes és idényjellegű szegmensben van a legkevésbé realitása a folyamatos foglalkoztatásnak.A WHC szakemberei szerint múlóban van az a „vadkeleti” hagyomány, hogy például kukoricacímerezésnél csak 4 órára jelentik be a 8 órában foglalkoztatottat.

 (forrás: delmagyar.hu; felvételeink csak illusztrációk)

CÍMKÉK mezőgazdaság