Ha a napraforgó után tavaszi vetés jön, még zöldíthet: 7 nap van rá

A zöldítési rendelet (10/2015. (III. 13.) FM rendelet) szerint az ökológiai jelentőségű másodvetést legkésőbb október 1. napjáig kell elvetni. Ezt követően legalább 60 napon át a táblán kell tartani a növénykeveréket. Napraforgó után tehát még lehetőségünk van a talajon javítani, és szerencsére most érkezik a csapadék is hozzá.

 

A 22/2016. (IV.5.) FM rendelet alapján a másodvetések tényleges vetését követő 15 napon belül kell ezt be kell jelenteni az egységes kérelemben. Amennyiben tehát a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, akkor az ökológiai másodvetés elutasításra kerül – int az Államkincstár. A tényleges vetéstől számított legalább 60 napon át pedig az elvetett zöldítő keveréknek a földterületen kell lennie. Ez időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát is. (Ezért nagyon meggondolandó a rovarokat vonzó, keresztes virágú növények ökológiai célú vetése – a szerk.) Amennyiben az ökológiai másodvetés a vetést követő 60 napon belül beforgatásra kerül, akkor nem teljesül a támogatási feltétel.

 

A takarmányborsó számos kalászossal jól társítható (Forrás: Agrárágazat)

 

Amennyiben az ökológiai másodvetés vetésekor bejelentett növények keveréke a tervezetthez képest eltér, akkor az egységes kérelemben a tényleges vetés bejelentésekor a valóságnak megfelelő növényeket kell megadni. A mezőgazdasági termelő a megfelelő vetőmag elvetését gazdálkodási naplóval tudja igazolni. Előfordulhat továbbá olyan eset, amikor az ökológiai másodvetést nem a tervezett helyen valósítják meg. Ebben az esetben az egységes kérelem beadó felületén törölni kell az érintett tervezett másodvetést és pontosításként kell felvenni a megvalósítás helyén azt. Ebben a 2020. évi egységes kérelem adatváltozás felhasználói kézikönyvének 2.3.2.10.3. pontja nyújt segítséget.

Legutóbb itt ajánlottunk néhány zöldítésre is alkalmas alternatív növényt.

adatváltozás agrár bejelentés elutasít keverék leforgatás másodvetés mezőgazdaság nem teljesít ökológiai másodvetés támogatási feltétel vetés zöldítés