fbpx

Ha a napraforgó után tavaszi vetés jön, még zöldíthet: 7 nap van rá

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 24.

A zöldítési rendelet (10/2015. (III. 13.) FM rendelet) szerint az ökológiai jelentőségű másodvetést legkésőbb október 1. napjáig kell elvetni. Ezt követően legalább 60 napon át a táblán kell tartani a növénykeveréket. Napraforgó után tehát még lehetőségünk van a talajon javítani, és szerencsére most érkezik a csapadék is hozzá.

 

A 22/2016. (IV.5.) FM rendelet alapján a másodvetések tényleges vetését követő 15 napon belül kell ezt be kell jelenteni az egységes kérelemben. Amennyiben tehát a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, akkor az ökológiai másodvetés elutasításra kerül – int az Államkincstár. A tényleges vetéstől számított legalább 60 napon át pedig az elvetett zöldítő keveréknek a földterületen kell lennie. Ez időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát is. (Ezért nagyon meggondolandó a rovarokat vonzó, keresztes virágú növények ökológiai célú vetése – a szerk.) Amennyiben az ökológiai másodvetés a vetést követő 60 napon belül beforgatásra kerül, akkor nem teljesül a támogatási feltétel.

 

A takarmányborsó számos kalászossal jól társítható (Forrás: Agrárágazat)

 

Amennyiben az ökológiai másodvetés vetésekor bejelentett növények keveréke a tervezetthez képest eltér, akkor az egységes kérelemben a tényleges vetés bejelentésekor a valóságnak megfelelő növényeket kell megadni. A mezőgazdasági termelő a megfelelő vetőmag elvetését gazdálkodási naplóval tudja igazolni. Előfordulhat továbbá olyan eset, amikor az ökológiai másodvetést nem a tervezett helyen valósítják meg. Ebben az esetben az egységes kérelem beadó felületén törölni kell az érintett tervezett másodvetést és pontosításként kell felvenni a megvalósítás helyén azt. Ebben a 2020. évi egységes kérelem adatváltozás felhasználói kézikönyvének 2.3.2.10.3. pontja nyújt segítséget.

Legutóbb itt ajánlottunk néhány zöldítésre is alkalmas alternatív növényt.