fbpx

Folytatódik a medárdos időjárás, itt a magyar monszun!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 16.

A múlt hét második felében kialakult záporok, helyenként felhőszakadások tovább segítették a talajok nedvességgel való feltöltődését a rendkívül aszályos tavasz után. A meleggel párosult csapadékos idő sajnos a növényi kórokozóknak is igen kedvezett. Ezen a héten is minden nap számíthatunk esőkre, záporokra, de a hétvégi fülledt, meleg idő egyelőre nem tér vissza – áll a met.hu oldalán. Megjegyezzük, az érőfélben lévő cseresznyének és meggynek már elég lenne ennyi nedvesség, a folytatódó eső csak ronthat a terméskilátásokon.

A múlt hét második felében is folytatódott a záporos, zivataros időjárás, és péntektől a meleg is megérkezett. Csütörtöktől szombatig főként az ország keleti felén alakultak ki záporok, zivatarok, majd vasárnap országszerte sokfelé volt csapadék. Viharos széllel járó zivatarok és villámárvizeket okozó felhőszakadások is kialakultak, melyek jelentős károkat is okoztak. Bár ebben az időszakban is voltak területek, amik szárazon maradtak, vagy csak minimális csapadékot kaptak.

Az elmúlt tíz napban azonban az ország túlnyomó részén 20 mm fölötti csapadék hullott, a Dunántúl déli felén volt jellemző 20 mm-nél kisebb mennyiség. A Tiszántúl keleti, délkeleti részén és a Keszthely – Tokaj képzeletbeli vonaltól északra azonban többfelé mértek 50 mm-nél is nagyobb összegeket, bár ezek nem ritkán egy-egy nagy felhőszakadásból adódtak. Békéscsaba térségében például csak vasárnap több esett, mint március közepe óta összesen. Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének átlagtól vett eltérése viszont még így is negatív a Dunántúl és az északkeleti országrész nagy részén, a tavasz során felhalmozódott jelentős csapadékhiány csak lassan enyhül. A felső 20 cm-es talajréteg főként az északi és keleti országrészben többfelé telített, a Tiszántúlon belvizes területek is vannak.