fbpx

Väderstad szántóföldi bemutató Túrkevén

Írta: Fodor Mihály - 2020 szeptember 14.

Országjárás 2020-ban

Az elmúlt hónapokban a járványhelyzet miatt drasztikusan csökkent a bemutatók száma – a közelmúltban Túrkevére érkezve azt láttuk, hogy a gazdáknak és a szervező Väderstadnak is kicsit elege volt már ebből a helyzetből.

A több mint száz vendég érdeklődve nézte végig az összes gépkapcsolat munkáját, hallgatta a gépbemutatókat, valamint Dr. Birkás Márta előadását arról, hogy milyen talajművelési módszerekkel lehetséges védekezni az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben, illetve Daoda Zoltán, az AgroBio Hungary szakemberének ismertetését a szármaradvány-kezelés és a cellulózbontó BactoFil Cell talajbaktérium kijuttatásával kapcsolatban.

A svéd gyártó a Carrier 500, a Carrier XL 525, a Cultus 300, az Opus 400 és a TopDown 400 gépeket mutatta be használat közben, a Rapid 400S, Tempo F6 vetőgépek és az NZ Aggressive 600 legfontosabb paraméterei pedig állógép-bemutató során kerültek ismertetésre. Cikkünkben terjedelmi okokból aCarrier és a Cultus gép rövid ismertetésére vállalkozunk, társlapunk, az Agrárágazat hasábjaink foglalkozunk részletesebben az Opus és a TopDown termékekkel.

Carrier – ultrasekélytől a mélyművelésig

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz. A mellső művelőeszközök, a tárcsák, valamint a tömörítőhengerek széles választékának köszönhetően a Carrier képes megbirkózni a modern talajművelés összes kihívásával, az ultrasekélytől a mélyművelésig. Csökkenthetjük vele a szükséges menetszámot, így az egy hektárra eső művelési költséget is, ugyanakkor a lehető legjobb csírázási és kelési feltételeket teremti meg a soron következő növényállomány számára. A Carrier 420-820 450, valamint 470 mm-es TrueCut tárcsával is rendelhető. Mindkét tárcsatípus képes a morzsás talajszerkezet kialakítására. A 450 mm-es tárcsatípus enyhe csipkézettsége igen sekély művelés esetén is intenzív talajművelést eredményez. A 470 mm-es TrueCut tárcsák nagyobb csipkéi megnövelt vágóélet jelentenek, így a talajba hatolás garantált, a növényi maradványok aprítása is nagyobb hatásfokkal történik.

A CrossCutter Disc megbízhatóan teljesít repcetarlón, valamint takarónövények állományának felszámolásában is, emellett komoly hatékonysággal dolgozik tarlómunkákban és szántott talajok elmunkálásában. A Väderstad sajátos összecsukási mechanizmusának köszönhetően a Carrier 420-820 gyorsan szállítási helyzetbe állítható, a munkaeszköz szállítási szélessége nem haladja meg a 2,5 métert.

 


A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható

 

A Carrier XL 425-625 vontatott tárcsás borona 4,25–6,25 méter munkaszélességű tartományban rendelhető, 510 vagy 610 mm átmérőjű tárcsával rendelkező munkagép. A tárcsa átmérője alkalmassá teszi mélyebb művelésre és nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására. A változtatható tárcsaszög teszi igazán sokoldalúvá a munkagépet. A Carrier XL 510 vagy 610 mm átmérőjű tárcsákkal szerelhető fel. Az 510 mm-es tárcsák körüli nagyobb hely egyben nagyobb átömlési keresztmetszetet is jelent, míg a 610 mm-es tárcsával elérhető nagyobb munkamélység különösen nagy mennyiségű szármaradvány, például kukorica esetén előnyös.

Cultus-lazítás

A 3–4 méter munkaszélesség-tartományban rendelhető Cultus 300-400 erőteljes kapái képesek a talaj akár 25 cm mélységig történő meglazítására. A tágas vázszerkezet lehetőséget ad nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére. A Cultus mindazok számára kitűnő választás, akik tartós kialakítású, kiváló munkaminőséget produkáló szántóföldi kultivátort keresnek. A Cultus a sekély tarlóhántástól a 25 cm mély alapművelésen át a magágykészítésig különféle munkafolyamatokban használható. A munkamélység a traktorfülkéből hidraulikusan állítható minden függesztett modellen. Ennek köszönhetően a Cultus változó talajtípusokon is minőségi munkavégzést garantál.

A Cultus kapáit nagy napi teljesítmény melletti hosszú élettartamra tervezték. Duplarugós terhelésük 450 kg erőhatás esetén nyit, ami garanciát jelent az állandó munkamélységre. A kapák rugóinak önbeálló központi eleme és a rögzítőcsavarok kúpos perselyezése rendkívüli tartósságot kölcsönöz az egységnek. A duplarugós biztosítás megvédi a vázat a kemény erőhatásoktól, így megsokszorozza az élettartamot.