fbpx

Szupermenta: rántott húst rendelni sokkal veszélyesebb, mint pizzát

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 06.

Ismert vendéglátóktól rendeltek házhoz szállítást az ellenőrök: 26 fogásból 3 veszélyesnek bizonyult.

 

 

Legújabb tesztjében házhoz szállíttatott ételeket vizsgált a Szupermenta program ellenőrcsapata, mivel az elmúlt hónapokban a járványügyi korlátozó intézkedések miatt nőtt az ezzel is foglalkozó éttermek, vendéglátó egységek száma. 26 készételt rendeltek: pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha ételei szerepeltek a palettán. Három cégnél kellett alaposan körbenézni a vizsgálat után.

Az éttermek kiválasztásánál a közismert, internetes keresések alapján népszerű vendéglátóhelyeket részesítették előnyben. A megrendelés a cégek weboldalán történt. A vállalt kiszállítási időt a 26 leadott megrendelésből 18 szolgáltató teljesítette. Az ételek átlagosan 1 óra alatt megérkeztek, de előfordult 2 órás időtartam is. 15 esetben lehetett nyomon követni, hogy a megrendelés milyen szakaszban jár. 26 ételből 24 jól zárható, sérülésmentes csomagolásban érkezett. 25-ből 9 futár viselt szájmaszkot, 4 esetben állra volt helyezve a maszk. A dobozokról vett törletminták nem mutattak ki szennyezettséget: a dobozok sem a csomagolás során, sem a kiszállítás közben nem szennyeződtek.

 

Nem tudni, allergén-e

Hat kiszállított étel esetén nem derült ki, hogy tartalmaz-e allergén összetevőt. Sem a weboldalon nem szerepelt erre vonatkozó tájékoztatás, sem kiszállításkor nem volt az ételen erre utaló jelölés. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult. Szúrópróba-szerűen megvizsgálták a húsokban az élelmiszerhamisításra utaló idegen fajfehérjék jelenlétét. Ezen a téren nem történt szabálytalanság.

 

Koszos konyhából érkezett

Három esetben mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ebből 1 frissensült ételben volt Escherichia coli baktérium, ami a fekális szennyezés fő indikátora. 2 esetben pedig magas coliform- és mikroorganizmus-számot mutatott ki a vizsgálat. A baktériumok jelenléte súlyos élelmiszerbiztonság hibára utal. Ezek a baktériumok az emberi szervezetben élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak.

Az érintett vállalkozásoknál a hatósági felügyelők helyszíni ellenőrzést tartottak. Egy hamburgert kiszállító cégnél (Zing Burger) az ellenőrök figyelmeztetésben részesítették a vállalkozót és határidők megadásával intézkedési tervet kértek a hibák javítására. Élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására kerül sor egy frissensültet forgalmazó étterem esetében (Pasarét Club Étterem). Egyik fő probléma volt, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű termékek, és jelöletlen, nem nyomon követhető alapanyagok voltak a vendéglátó egységben.

Szintén egy frissensültet árusító vállalkozásnál számos hiányossággal és szabálytalansággal találkoztak a felügyelők. Többek között a tárolás szakosítatlanul történt, azaz az eltérő mikrobiológiai állapotú élelmiszercsoportok keveredtek. Továbbá lejárt minőségmegőrzési idejű termékek és jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszerek voltak a konyhán. A tapasztalt higiéniai állapotok miatt ezen vállalkozás (Theo Papa Konyhája) ételkészítő tevékenységet azonnal felfüggesztették. A higiéniai állapotok helyreállítását követően utóellenőrzés történt, melynek eredményeként a már rendbe tett egység folytathatta tevékenységét. A hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti és élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak a szakemberek.

A részletes eredmények a megnyíló lap alján kattintható linken érhetők el.