fbpx

A Nagybanira szállítana? Ezekre a változásokra számítson!

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 06.

2020. július 29-én módosult a Budapesti Nagybani Zrt. által működtetett Nagybani Piac működési rendje. A változtatások a jelenlegi törvényi és (élelmiszer-)kereskedelmi előírásoknak a piac életébe történő átültetései.

Az új szabályok összhangban vannak a tisztességes kereskedelmi gyakorlattal, támogatják a termelőket és kereskedőket, egyben pedig a közegészségügyi, valamint a forgalomba hozatali szabályok és előírások fokozottabb felügyeletét is jelentik. A házirend módosítása mellett a Budapesti Nagybani Piac eddigi belépési módjainak díjszabása nem módosult, ugyanakkor új belépési módokat és idősávokat alakítottak ki, ezek árazása követi a piaci mozgásokat. A működési rend változásai a belépési és a kereskedési idő széthúzását és a piacon belüli gépjárműforgalom csillapítását célozzák. A hivatalos házirend a nagybani.hu oldalon érhető el.

 

A Nagybani Piac éjjel (Forrás: nosalty.hu)

 

Ki árusíthat?

A piac területén értékesítési tevékenységet folytathat az, aki érvényes őstermelői igazolvánnyal, illetve kistermelői regisztrációval rendelkezik, és saját termékeit árusítja, illetve az a gazdálkodó szervezet, amelyet cégjegyzékbe bejegyeztek és rendelkezik a tevékenysége folytatásához minden szükséges hatósági engedéllyel. Az értékesítő (mind raktárhelyiségek, mind szabadtéri árusítóhelyek esetén) köteles a cége megnevezését jól látható módon feltüntetni.

A rendszeres árusításhoz T1-es termelői kártyával kell rendelkezni, ennek hiányában legfeljebb egy alkalommal lehet a piacon értékesíteni. Az igénylés ingyenes és gyors: részletei itt és a szükséges regisztrációs adatlap itt érhető el. A termelők számára helybiztosítás megkötésére is lehetőség van, amelyet egy hónapra, három hónapra, vagy egy évre lehet igénybe venni a szabadtéri árusítóhelyekre. Részletek és díjszabás itt érhető el.

Piacra lépés állandó és eseti helybiztosítással már 14 órától lehetséges. Helybiztosítás nélkül – de az egyéb díjak megfizetése mellett – történő árusítás esetén a szabad helyekre lehet beállni kapunyitást követő 20 órától.

 

Hogy lehet vásárolni?

Vásárlói kategóriák szerint V 1-5 típusú vásárlói kártyák kiváltásával ajánlott a piac területére behajtani. A kártyák minimum tíz belépésnek megfelelő pénzösszeggel való feltöltése (átutalással vagy a piac főpénztárában készpénzbefizetéssel lehetséges) szükséges: behajtáskor ez alapján vonják le a behajtási díjat és állítják ki a számlát.

V1-es kártyával (általános vásárló) a piacra 20 órától léphetnek be, a bekötőúton 17 órától várakozhatnak. V2 kártya igazolt zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi tevékenység esetén, a V4 kártya igazolt zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi tevékenység esetén igényelhető. A V2 és V4 kártya jogosultjai 16 órától léphetnek a piacra és 15 órától várakozhatnak az ún. pufferparkolóban. A V3 kártyát az árubeszállítók igényelhetik, ők 16:30-tól léphetnek be. V5 kártyát a nagy belépésszámmal és 5 tonna feletti teherbírású gépjárművel rendelkező V2 kártyatulajdonosok válthatnak, számukra a belépés már 15 órától biztosított. A vevői kártyák kiállításának éves díja 5460 Ft.