fbpx

Augusztustól tízmilliárdokkal támogatják a külpiaci terjeszkedést

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 24.

Két hullámban támogatják a külpiacra jutást és a külföldi beruházásokat.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett program két támogatási projekten keresztül valósul meg: az egyik a külpiacra jutást, a másik a külpiaci növekedést segíti.

 

2 milliárd a kijutásra

A külpiacra jutási támogatás keretében (2 milliárd forint keretösszegből) minimum 3, maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető például nemzetközi értékláncba való bekapcsolódásra, külpiaci versenyben való helytállásra, vagy export területi diverzifikációjára. A támogatás intenzitása a támogatott tevékenységtől függően 50-60%, a támogatott projektek megvalósításának maximális időtartama legfeljebb 15 hónap. A felhívásra minden magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, exportbevétellel rendelkező mikro- kis- közepes és nagyvállalat pályázhat. A pályázat rugalmas feltételekkel rendelkezik, például nincs fenntartási kötelezettség, 100%-os előleg kifizetés, a beérkezett pályázatokat azonnal feldolgozzák, és az ügyintézés elektronikusan történik. Benyújtani augusztus 3-tól lehet. A pályázati felhívás itt érhető el.

 

Az UBM 220 ezer tonnás éves kapacitású takarmánygyárának alapkőletétele Romániában (Forrás: UBM)

 

23 milliárd a külpiaci növekedésre

A meghirdetett projekt keretében magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatására lesz lehetőség. A támogatási program azon cégek számára indul, amelyek már komoly teljesítménnyel, eredményekkel vannak jelen távoli országok exportpiacain. Célja, hogy ezen vállalkozások gyártási tevékenységük egy részét az adott ország piacán hajthassák végre. A támogatott témakörök a megújuló energia, a kutatás-fejlesztés és az induló vállalkozás segítése. Támogatható az immateriális javak és eszközök beszerzése, valamint az építkezés is. A megvalósítás maximális időtartama 36 hónap, végső határideje 2024. július 31. A benyújtási időszak augusztus 25-án indul. A pályázati felhívás itt érhető el.

Bővebb tudnivalók a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján. A hazai termelést támogató, gazdaságvédelmi intézkedéseket pedig itt foglaltuk össze.